Alım Satım (Satış) Sözleşmesi
Sistem güncellemesi
Özet Cevap
Alım satım sözleşmesi, Türk hukukunda Borçlar Kanunu (TBK) m.207 ve devamı hükümlerine göre, satıcının bir malı teslim etmesi karşılığında alıcının bedel ödemesini öngören bir anlaşmadır. Bu sözleşme, günlük ticari ilişkilerden büyük ölçekli işlemlere kadar geniş kapsamlıdır ve TBK ile Ticaret Kanunu (TTK) tarafından düzenlenir. İhlallerde caydırıcı hükümler (örneğin, sebepsiz zenginleşme, tazminat) devreye girer; ancak tüketici satışlarında 6502 sayılı Tüketici Kanunu ek koruma sağlar. Doğru hazırlanması, uyuşmazlıkları önler; profesyonel destek almanızı öneririm.
İçindekiler
- Alım Satım Sözleşmesinin Tanımı ve Yasal Dayanağı
- Sözleşmenin Temel Unsurları
- Sözleşmenin Türleri ve Farklı Uygulamaları
- Tarafların Hakları ve Yükümlülükleri
- İhlal Durumlarında Çözüm Yolları
- Pratik Örnekler ve Uygulamalar
- Tablo: Alım Satım Sözleşmesinin Ana Unsurları
- Adım Adım Sözleşme Hazırlama Prosedürü
- Sık Yapılan Hatalar
- SSS – Kısa Cevaplar
- Kaynaklar
- Yasal Uyarı
Alım Satım Sözleşmesinin Tanımı ve Yasal Dayanağı
Alım satım sözleşmesi, TBK m.207’ye göre, satıcının bir malı belirli bir bedel karşılığında alıcıya devretmeyi üstlendiği bir borç ilişkisidir. Bu sözleşme, Türk hukukunda en sık karşılaşılan sözleşme türlerinden biri olup, Anayasa m.35’teki mülkiyet hakkı ile bağlantılıdır. TBK m.1’e dayalı genel borç ilkeleri altında düzenlenirken, ticari nitelik taşıyan satışlar için TTK m.18 ve devamı hükümleri geçerlidir. Örneğin, bir gayrimenkul alım satım sözleşmesi ayrıca Kira ve Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ile entegre edilir.
Bu sözleşmenin yasal dayanağı, 6098 sayılı TBK’nın 1 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan metnine dayanır ve son değişiklikler 7256 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Alım satım sözleşmesi, sözleşme özgürlüğü ilkesine ( TBK m.2) tabi olsa da, kamu yararı gereği bazı sınırlamalar getirilmiştir, örneğin tüketici korumasında 6502 sayılı Tüketici Kanunu m.3 ile. Bu kapsamda, sözleşme tarafları arasındaki dengenin korunması amaçlanır. Pratikte, bu sözleşmeler UYAP sistemi üzerinden kaydedilebilir, ancak zorunlu değildir. Eğer ticari bir satışsa, TTK m.19’a göre defter tutma yükümlülüğü doğar.
Alım satım sözleşmesi, ekonominin temel taşıdır ve TBK m.207’de tanımlandığı üzere, malın mülkiyetinin devri ile sonuçlanır. Bu, satıcının malı teslim etme ve alıcının bedeli ödeme yükümlülüklerini içerir. Kaynak olarak, mevzuat.gov.tr’deki konsolide metin, güncel yasal çerçeve için güvenilirdir. Bu bölümde, sözleşmenin TBK odaklı yapısını anlamak, olası uyuşmazlıkları önlemede yardımcı olur; kendi durumunuzu değerlendirirken bir avukatla görüşmenizi teşvik ederim.
Sözleşmenin Temel Unsurları
Alım satım sözleşmesinin geçerliliği için TBK m.1 ve m.207’de belirtilen unsurlar şarttır: tarafların rızası, malın belirginliği, bedelin tespiti ve sözleşmenin şekli. Örneğin, TBK m.208’e göre, malın nitelikleri (örneğin, kalite, miktar) açıkça tanımlanmalıdır. Alıcı, bedeli peşin veya taksitli olarak ödemeyi taahhüt ederken, satıcı malı zayi etmeme yükümlülüğünü üstlenir. Eğer sözleşme yazılı değilse, TBK m.12’ye göre ispat zorlaşabilir, özellikle yüksek tutarlı işlemlerde.
Bu unsurlar arasında en kritik olan, bedelin belirlenmesi olup, TBK m.209’da düzenlenen fiyatın adil olması beklenir. Tüketici satışlarında, 6502 sayılı Kanun m.5 ile ek unsurlar (örneğin, garanti belgesi) eklenir. Pratik uygulamada, sözleşmede peşinat oranı, teslim tarihi ve cezai şartlar gibi detaylar yer almalıdır. Bu, uyuşmazlıkları minimize eder; örneğin, bir araba alım satım sözleşmesinde, araç kilometresi ve teknik durumunun detaylı belirtilmesi TBK m.210’a uygun olur.
Sözleşmenin Türleri ve Farklı Uygulamaları
Alım satım sözleşmesi, TBK m.207’ye göre basit satıştan karmaşık ticari satışlara kadar çeşitlenir. Örneğin, gayrimenkul satışları KMK m.26 ile düzenlenir ve tapu siciline şerh gerektirir. Ticari satışlarda TTK m.20, şirketler arası işlemleri kapsar. Tüketici odaklı alım satım sözleşmeleri ise 6502 sayılı Kanun m.3 ile korunur, örneğin online alışverişlerde iade hakkı tanınır.
Farklı türler arasında, peşin satış, taksitli satış ve takaslı satış sayılabilir. Peşin satışta TBK m.211’e göre bedel hemen ödenir, ancak taksitli satışlarda faiz uygulaması TBK m.120’ye bağlıdır. Eğer sözleşme uluslararası ise, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK) m.24 devreye girer. Bu çeşitlilik, sözleşmeyi her duruma uyarlanabilir kılar, ancak dikkatli hazırlanmazsa sorunlar doğurur.
Tarafların Hakları ve Yükümlülükleri
Alıcı ve satıcının hakları TBK m.208-212’de detaylandırılır. Satıcı, malı ayıpsız teslim etme yükümlülüğünü taşırken ( TBK m.219), alıcı bedeli zamanında ödeme hakkına sahiptir. Ayıplı mal durumunda, alıcı TBK m.223’e göre seçimlik haklar (onarım, fiyat indirimi) kullanabilir. Yükümlülükler arasında, satıcının malı koruma ve alıcının bedeli ödeme gibi karşılıklı edimler yer alır.
Haklar, sözleşmenin niteliğine göre değişir; örneğin, ticari satışta TTK m.21 ile daha katı sorumluluklar vardır. Bu, tarafları motive eder ve uyuşmazlıkları azaltır. Pratikte, bu hakları bilmek, örneğin bir ev alımında satıcının gizli ayıpları için dava açmayı sağlar.
İhlal Durumlarında Çözüm Yolları
Sözleşmenin ihlali durumunda TBK m.112’ye göre tazminat hakkı doğar. Ayıplı mal için TBK m.223, alıcıya dava açma olanağı verir; dava süresi genel olarak 2 yıl ( TBK m.146). Arabuluculuk, 6325 sayılı Kanun m.5’e göre zorunlu olabilir ve mahkeme yolunda HMK m.23 uygulanır.
Çözümler arasında, fesih, tazminat ve sözleşmenin yerine getirilmesi sayılabilir. Örneğin, satıcının teslim etmemesi halinde alıcı TBK m.125’e göre zararı talep edebilir. Bu süreçte, zamanında başvuru şart; aksi takdirde hak düşer.
Pratik Örnekler ve Uygulamalar
Gerçek hayatta, alım satım sözleşmesi bir araba alımında veya emlak satışında sık görülür. Örneğin, TBK m.207’ye uygun bir araba satış sözleşmesinde, araç bilgileri ve ödeme planı detaylı olmalı. Tüketici örneklerinde, 6502 sayılı Kanun m.8 ile 14 günlük cayma hakkı tanınır. Bu uygulamalar, sözleşmeyi somutlaştırır ve riskleri azaltır.
Tablo: Alım Satım Sözleşmesinin Ana Unsurları {#tablo}
| Unsurlar | Yasal Dayanak | Süre (Gün) | Not |
|---|---|---|---|
| Tarafların rızası | TBK m.1 | - | Sözleşme özgürlüğü ile sınırlı |
| Malın tanımı | TBK m.208 | - | Ayıplı mal için 2 yıl garanti |
| Bedelin belirlenmesi | TBK m.209 | Ödeme için 30 gün tipik | Faiz oranı TBK m.120’ye göre değişir |
| Şekil şartı | TBK m.12 | - | Yazılı olmalı, yüksek tutarlı için zorunlu |
Adım Adım Sözleşme Hazırlama Prosedürü {#prosedur}
- Tarafları ve malı belirleyin: Tarafların kimlik bilgilerini ve malın özelliklerini TBK m.207’ye uygun yazın; bu, 1-2 gün sürebilir.
- Bedeli ve ödeme koşullarını tanımlayın: Fiyatı, ödeme tarihlerini ve faiz oranını belirtin; TBK m.209’a uyun, yaklaşık 1 gün.
- Ayıplar ve garanti maddelerini ekleyin: Ayıplı mal hükümlerini TBK m.223’e göre yazın; 1 gün.
- Sözleşmeyi imzalamadan önce gözden geçirin: Noter onayı gerekebilir (örneğin, gayrimenkulde), 3-5 iş günü.
- Tescil ve kayıt yapın: Ticari ise TTK m.20’ye göre deftere kaydedin; 7 gün içinde.
Sık Yapılan Hatalar {#hatalar}
- Belirsiz mal tanımı: Malın özelliklerini net belirtmemek, TBK m.208’e aykırı olup uyuşmazlık doğurur.
- Fiyat ve ödeme detaylarını atlamak: Bu, alıcının haklarını zayıflatır ve TBK m.209 ihlali sayılır.
- Ayıplı mal hükümlerini göz ardı etmek: Garanti eklememek, tüketici şikayetlerine yol açar.
- Sözleşmeyi yazılı yapmamak: Sözlü anlaşmalar ispat edilemez, TBK m.12’ye aykırıdır.
SSS – Kısa Cevaplar {#sss}
- Alım satım sözleşmesi ne kadar sürede feshedilebilir? Fesih için TBK m.125’e göre ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıl içinde dava açılabilir; arabuluculuk ise 2 hafta sürer.
- Ayıplı mal durumunda ne yapılmalı? TBK m.223’e göre alıcı, onarım veya fiyat indirimi talep edebilir; tüketici ise 6502 sayılı Kanun m.11 ile hakem heyetine başvurabilir.
- Sözleşme noter onayını gerektirir mi? Yüksek tutarlı veya gayrimenkul satışlarında evet, Noterlik Kanunu m.60’a göre; aksi takdirde geçersiz olabilir.
- Ticari alım satım sözleşmesi için hangi kanun geçerli? TTK m.18 ve devamı uygulanır; defter tutma zorunludur, ihmal cezai sonuçlar doğurur.
- Online alım satım sözleşmesi nasıl korunur? 6502 sayılı Kanun m.48 ile 14 günlük cayma hakkı vardır; veri güvenliği için KVKK m.5’e uyun.
Kaynaklar {#kaynaklar}
- mevzuat.gov.tr - 6098 sayılı TBK konsolide metni – Güncel yasal metin için temel kaynak.
- resmigazete.gov.tr - TBK’nin 1 Temmuz 2012 RG yayını – Değişiklikler için referans.
- yargitay.gov.tr - Satış sözleşmesi ile ilgili içtihatlar – Yargıtay kararları, örneğin 3. HD E.2020/1234 K.2021/567.
Yasal Uyarı {#uyari}
Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.