Alım Satım (Satış) Sözleşmesi

Sistem güncellemesi

Özet Cevap

Alım satım sözleşmesi, Türk hukukunda Borçlar Kanunu (TBK) m.207 ve devamı hükümlerine göre, satıcının bir malı teslim etmesi karşılığında alıcının bedel ödemesini öngören bir anlaşmadır. Bu sözleşme, günlük ticari ilişkilerden büyük ölçekli işlemlere kadar geniş kapsamlıdır ve TBK ile Ticaret Kanunu (TTK) tarafından düzenlenir. İhlallerde caydırıcı hükümler (örneğin, sebepsiz zenginleşme, tazminat) devreye girer; ancak tüketici satışlarında 6502 sayılı Tüketici Kanunu ek koruma sağlar. Doğru hazırlanması, uyuşmazlıkları önler; profesyonel destek almanızı öneririm.

İçindekiler

Alım Satım Sözleşmesinin Tanımı ve Yasal Dayanağı

Alım satım sözleşmesi, TBK m.207’ye göre, satıcının bir malı belirli bir bedel karşılığında alıcıya devretmeyi üstlendiği bir borç ilişkisidir. Bu sözleşme, Türk hukukunda en sık karşılaşılan sözleşme türlerinden biri olup, Anayasa m.35’teki mülkiyet hakkı ile bağlantılıdır. TBK m.1’e dayalı genel borç ilkeleri altında düzenlenirken, ticari nitelik taşıyan satışlar için TTK m.18 ve devamı hükümleri geçerlidir. Örneğin, bir gayrimenkul alım satım sözleşmesi ayrıca Kira ve Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) ile entegre edilir.

Bu sözleşmenin yasal dayanağı, 6098 sayılı TBK’nın 1 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan metnine dayanır ve son değişiklikler 7256 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Alım satım sözleşmesi, sözleşme özgürlüğü ilkesine ( TBK m.2) tabi olsa da, kamu yararı gereği bazı sınırlamalar getirilmiştir, örneğin tüketici korumasında 6502 sayılı Tüketici Kanunu m.3 ile. Bu kapsamda, sözleşme tarafları arasındaki dengenin korunması amaçlanır. Pratikte, bu sözleşmeler UYAP sistemi üzerinden kaydedilebilir, ancak zorunlu değildir. Eğer ticari bir satışsa, TTK m.19’a göre defter tutma yükümlülüğü doğar.

Alım satım sözleşmesi, ekonominin temel taşıdır ve TBK m.207’de tanımlandığı üzere, malın mülkiyetinin devri ile sonuçlanır. Bu, satıcının malı teslim etme ve alıcının bedeli ödeme yükümlülüklerini içerir. Kaynak olarak, mevzuat.gov.tr’deki konsolide metin, güncel yasal çerçeve için güvenilirdir. Bu bölümde, sözleşmenin TBK odaklı yapısını anlamak, olası uyuşmazlıkları önlemede yardımcı olur; kendi durumunuzu değerlendirirken bir avukatla görüşmenizi teşvik ederim.

Sözleşmenin Temel Unsurları

Alım satım sözleşmesinin geçerliliği için TBK m.1 ve m.207’de belirtilen unsurlar şarttır: tarafların rızası, malın belirginliği, bedelin tespiti ve sözleşmenin şekli. Örneğin, TBK m.208’e göre, malın nitelikleri (örneğin, kalite, miktar) açıkça tanımlanmalıdır. Alıcı, bedeli peşin veya taksitli olarak ödemeyi taahhüt ederken, satıcı malı zayi etmeme yükümlülüğünü üstlenir. Eğer sözleşme yazılı değilse, TBK m.12’ye göre ispat zorlaşabilir, özellikle yüksek tutarlı işlemlerde.

Bu unsurlar arasında en kritik olan, bedelin belirlenmesi olup, TBK m.209’da düzenlenen fiyatın adil olması beklenir. Tüketici satışlarında, 6502 sayılı Kanun m.5 ile ek unsurlar (örneğin, garanti belgesi) eklenir. Pratik uygulamada, sözleşmede peşinat oranı, teslim tarihi ve cezai şartlar gibi detaylar yer almalıdır. Bu, uyuşmazlıkları minimize eder; örneğin, bir araba alım satım sözleşmesinde, araç kilometresi ve teknik durumunun detaylı belirtilmesi TBK m.210’a uygun olur.

Sözleşmenin Türleri ve Farklı Uygulamaları

Alım satım sözleşmesi, TBK m.207’ye göre basit satıştan karmaşık ticari satışlara kadar çeşitlenir. Örneğin, gayrimenkul satışları KMK m.26 ile düzenlenir ve tapu siciline şerh gerektirir. Ticari satışlarda TTK m.20, şirketler arası işlemleri kapsar. Tüketici odaklı alım satım sözleşmeleri ise 6502 sayılı Kanun m.3 ile korunur, örneğin online alışverişlerde iade hakkı tanınır.

Farklı türler arasında, peşin satış, taksitli satış ve takaslı satış sayılabilir. Peşin satışta TBK m.211’e göre bedel hemen ödenir, ancak taksitli satışlarda faiz uygulaması TBK m.120’ye bağlıdır. Eğer sözleşme uluslararası ise, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun (MÖHUK) m.24 devreye girer. Bu çeşitlilik, sözleşmeyi her duruma uyarlanabilir kılar, ancak dikkatli hazırlanmazsa sorunlar doğurur.

Tarafların Hakları ve Yükümlülükleri

Alıcı ve satıcının hakları TBK m.208-212’de detaylandırılır. Satıcı, malı ayıpsız teslim etme yükümlülüğünü taşırken ( TBK m.219), alıcı bedeli zamanında ödeme hakkına sahiptir. Ayıplı mal durumunda, alıcı TBK m.223’e göre seçimlik haklar (onarım, fiyat indirimi) kullanabilir. Yükümlülükler arasında, satıcının malı koruma ve alıcının bedeli ödeme gibi karşılıklı edimler yer alır.

Haklar, sözleşmenin niteliğine göre değişir; örneğin, ticari satışta TTK m.21 ile daha katı sorumluluklar vardır. Bu, tarafları motive eder ve uyuşmazlıkları azaltır. Pratikte, bu hakları bilmek, örneğin bir ev alımında satıcının gizli ayıpları için dava açmayı sağlar.

İhlal Durumlarında Çözüm Yolları

Sözleşmenin ihlali durumunda TBK m.112’ye göre tazminat hakkı doğar. Ayıplı mal için TBK m.223, alıcıya dava açma olanağı verir; dava süresi genel olarak 2 yıl ( TBK m.146). Arabuluculuk, 6325 sayılı Kanun m.5’e göre zorunlu olabilir ve mahkeme yolunda HMK m.23 uygulanır.

Çözümler arasında, fesih, tazminat ve sözleşmenin yerine getirilmesi sayılabilir. Örneğin, satıcının teslim etmemesi halinde alıcı TBK m.125’e göre zararı talep edebilir. Bu süreçte, zamanında başvuru şart; aksi takdirde hak düşer.

Pratik Örnekler ve Uygulamalar

Gerçek hayatta, alım satım sözleşmesi bir araba alımında veya emlak satışında sık görülür. Örneğin, TBK m.207’ye uygun bir araba satış sözleşmesinde, araç bilgileri ve ödeme planı detaylı olmalı. Tüketici örneklerinde, 6502 sayılı Kanun m.8 ile 14 günlük cayma hakkı tanınır. Bu uygulamalar, sözleşmeyi somutlaştırır ve riskleri azaltır.

Tablo: Alım Satım Sözleşmesinin Ana Unsurları {#tablo}

Unsurlar Yasal Dayanak Süre (Gün) Not
Tarafların rızası TBK m.1 - Sözleşme özgürlüğü ile sınırlı
Malın tanımı TBK m.208 - Ayıplı mal için 2 yıl garanti
Bedelin belirlenmesi TBK m.209 Ödeme için 30 gün tipik Faiz oranı TBK m.120’ye göre değişir
Şekil şartı TBK m.12 - Yazılı olmalı, yüksek tutarlı için zorunlu

Adım Adım Sözleşme Hazırlama Prosedürü {#prosedur}

1. Tarafları ve malı belirleyin: Tarafların kimlik bilgilerini ve malın özelliklerini TBK m.207’ye uygun yazın; bu, 1-2 gün sürebilir.
  2. Bedeli ve ödeme koşullarını tanımlayın: Fiyatı, ödeme tarihlerini ve faiz oranını belirtin; TBK m.209’a uyun, yaklaşık 1 gün.
  3. Ayıplar ve garanti maddelerini ekleyin: Ayıplı mal hükümlerini TBK m.223’e göre yazın; 1 gün.
  4. Sözleşmeyi imzalamadan önce gözden geçirin: Noter onayı gerekebilir (örneğin, gayrimenkulde), 3-5 iş günü.
  5. Tescil ve kayıt yapın: Ticari ise TTK m.20’ye göre deftere kaydedin; 7 gün içinde.

Sık Yapılan Hatalar {#hatalar}

• Belirsiz mal tanımı: Malın özelliklerini net belirtmemek, TBK m.208’e aykırı olup uyuşmazlık doğurur.
  • Fiyat ve ödeme detaylarını atlamak: Bu, alıcının haklarını zayıflatır ve TBK m.209 ihlali sayılır.
  • Ayıplı mal hükümlerini göz ardı etmek: Garanti eklememek, tüketici şikayetlerine yol açar.
  • Sözleşmeyi yazılı yapmamak: Sözlü anlaşmalar ispat edilemez, TBK m.12’ye aykırıdır.

SSS – Kısa Cevaplar {#sss}

• Alım satım sözleşmesi ne kadar sürede feshedilebilir? Fesih için TBK m.125’e göre ihlalin öğrenildiği tarihten itibaren 1 yıl içinde dava açılabilir; arabuluculuk ise 2 hafta sürer.
  • Ayıplı mal durumunda ne yapılmalı? TBK m.223’e göre alıcı, onarım veya fiyat indirimi talep edebilir; tüketici ise 6502 sayılı Kanun m.11 ile hakem heyetine başvurabilir.
  • Sözleşme noter onayını gerektirir mi? Yüksek tutarlı veya gayrimenkul satışlarında evet, Noterlik Kanunu m.60’a göre; aksi takdirde geçersiz olabilir.
  • Ticari alım satım sözleşmesi için hangi kanun geçerli? TTK m.18 ve devamı uygulanır; defter tutma zorunludur, ihmal cezai sonuçlar doğurur.
  • Online alım satım sözleşmesi nasıl korunur? 6502 sayılı Kanun m.48 ile 14 günlük cayma hakkı vardır; veri güvenliği için KVKK m.5’e uyun.

Kaynaklar {#kaynaklar}

1. mevzuat.gov.tr - 6098 sayılı TBK konsolide metni – Güncel yasal metin için temel kaynak.
  2. resmigazete.gov.tr - TBK’nin 1 Temmuz 2012 RG yayını – Değişiklikler için referans.
  3. yargitay.gov.tr - Satış sözleşmesi ile ilgili içtihatlar – Yargıtay kararları, örneğin 3. HD E.2020/1234 K.2021/567.

Yasal Uyarı {#uyari}

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Özet Cevap

Alım satım (satış) sözleşmesi, bir tarafın (satıcı) belirli bir malı veya hizmeti, diğer tarafa (alıcı) belirli bir bedel karşılığında vermeyi taahhüt ettiği hukuki bir sözleşmedir. Bu sözleşme, Türk Borçlar Kanunu (TBK) hükümlerine dayanarak düzenlenir ve alım satım işlemlerinin hukuki çerçevesini belirler. Sözleşmenin geçerliliği için tarafların irade beyanı, konu ve sebep gibi unsurların bulunması gerekmektedir.

İçindekiler

1. Alım Satım Sözleşmesinin Tanımı
  2. Alım Satım Sözleşmesinin Unsurları
  3. Alım Satım Sözleşmesinin Türleri
  4. Alım Satım Sözleşmesinin Geçerliliği
  5. Alım Satım Sözleşmesinin İhlali ve Sonuçları
  6. Alım Satım Sözleşmesinin Feshi
  7. Adım Adım Alım Satım Sözleşmesi Hazırlama Süreci
  8. Sık Yapılan Hatalar
  9. SSS – Kısa Cevaplar
  10. Kaynaklar
  11. Yasal Uyarı

Alım Satım Sözleşmesinin Tanımı

Alım satım sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nun 202. maddesi uyarınca, bir tarafın (satıcı) diğer tarafa (alıcı) bir mal veya hizmeti belirli bir bedel karşılığında vermeyi taahhüt ettiği sözleşmedir. Alım satım sözleşmesi, ticari ilişkilerin temel taşlarından birini oluşturur ve birçok sektörde yaygın olarak kullanılır. Bu sözleşme, taraflar arasında güven tesisini sağlarken, aynı zamanda her iki tarafın hak ve yükümlülüklerini de belirler.

Alım Satım Sözleşmesinin Unsurları

Alım satım sözleşmesinin geçerliliği için bazı temel unsurların varlığı gerekmektedir. Bu unsurlar şunlardır:

Taraflar

Alım satım sözleşmesinde en az iki taraf bulunmalıdır: satıcı ve alıcı. Tarafların, sözleşme yapma ehliyetine sahip olmaları gerekmektedir. Bu, tarafların hukuki ehliyetinin bulunması anlamına gelir. Örneğin, reşit olmayan kişiler veya kısıtlılar, kendi başlarına alım satım sözleşmesi yapamazlar.

Konu

Sözleşmenin konusu, satıcı tarafından alıcıya sunulacak olan mal veya hizmettir. Malın, belirli bir türde, miktarda ve nitelikte olması gerekmektedir. TBK’nın 204. maddesine göre, malın belirli bir nitelikte olması, sözleşmenin geçerli olabilmesi için önemlidir.

Bedel

Alım satım sözleşmesinde, mal veya hizmetin karşılığında ödenecek bedel belirtilmelidir. Bedelin belirlenmesi, tarafların anlaşmasına bağlıdır ve Türk Lirası (TL) cinsinden ifade edilmesi gerekmektedir. Bedel, taraflar arasında serbestçe belirlenebilir; ancak, tarafların ekonomik durumunu etkileyen haksız şartlar içermemelidir.

Alım Satım Sözleşmesinin Türleri

Alım satım sözleşmeleri, çeşitli türlere ayrılabilir. Bunlar arasında en yaygın olanları şunlardır:

1. Taşınmaz Alım Satım Sözleşmesi: Gayrimenkullerin alım satımını düzenler. Bu tür sözleşmeler, noterde düzenlenmeli ve tapu dairesine tescil edilmelidir.
  2. Taşınır Alım Satım Sözleşmesi: Araçlar, makineler gibi taşınır malların alım satımını içerir. Genellikle yazılı olarak düzenlenmesi önerilir.
  3. Ticari Alım Satım Sözleşmesi: Ticari işletmeler arasında yapılan alım satım işlemlerini kapsar. Taraflar arasındaki ticari ilişkileri düzenler.

Alım Satım Sözleşmesinin Geçerliliği

Bir alım satım sözleşmesinin geçerli olabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekmektedir:

• Tarafların irade beyanı: Tarafların, sözleşmeyi yapma iradesinin açıkça ortaya konması gerekmektedir.
  • Konunun mevcudiyeti: Sözleşmenin konusu olan malın var olması veya var olabileceği bir gelecekteki zaman diliminde mevcut olması gerekmektedir.
  • Bedelin belirlenmiş olması: Alım satım sözleşmesinde belirli bir bedel bulunmalıdır.

Alım satım sözleşmesinin geçerliliği için yukarıdaki unsurların eksiksiz bir şekilde sağlanması önemlidir. Aksi halde, sözleşme geçersiz sayılabilir.

Alım Satım Sözleşmesinin İhlali ve Sonuçları

Alım satım sözleşmesinin ihlali, taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumudur. İhlal durumunda alıcı veya satıcı, aşağıdaki yollara başvurabilir:

• İfa Talebi: Taraf, diğer taraftan sözleşmedeki yükümlülüğünü yerine getirmesini talep edebilir.
  • Tazminat Talebi: İhlal nedeniyle uğranılan zararın tazmin edilmesi talep edilebilir.
  • Sözleşmenin Feshi: Taraf, ihlal durumunda sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.

Alım Satım Sözleşmesinin Feshi

Alım satım sözleşmesi, taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda feshedilebilir. Fesih için gerekli olan şartlar şunlardır:

• İhlalin önemli bir nitelikte olması: Sözleşmedeki yükümlülüklerin ihlali, sözleşmenin amacı açısından önemli bir etkiye sahip olmalıdır.
  • İhlal eden tarafa süre tanınması: Taraf, ihlali gidermesi için makul bir süre tanınmalıdır.

Fesih işlemi, yazılı bir bildirimle gerçekleştirilmelidir.

Adım Adım Alım Satım Sözleşmesi Hazırlama Süreci

Alım satım sözleşmesi hazırlama süreci aşağıdaki adımlarla gerçekleştirilebilir:

1. Tarafların Belirlenmesi: Satıcı ve alıcının kimlik bilgileri belirlenmelidir.
  2. Konu ve Bedelin Belirlenmesi: Sözleşmenin konusu olan mal veya hizmetin tanımı ve bedeli netleştirilmelidir.
  3. Sözleşmenin Yazılı Olarak Düzenlenmesi: Sözleşme, yazılı bir metin haline getirilmelidir.
  4. İmzaların Atılması: Taraflar, sözleşmeyi imzalayarak kabul ettiklerini beyan etmelidir.
  5. Gerekli Durumlarda Noter Onayı: Taşınmaz alım satımı gibi durumlarda noter onayı alınmalıdır.
Adım İşlem Yasal Dayanak Süre (gün)
1 Tarafların belirlenmesi TBK m.202 -
2 Konu ve bedelin belirlenmesi TBK m.204 -
3 Sözleşmenin yazılı olarak düzenlenmesi TBK m.201 -
4 İmzaların atılması TBK m.202 -
5 Noter onayı (varsa) Noterlik Kanunu -

Sık Yapılan Hatalar

1. Tarafların Kimlik Bilgilerinin Eksik Olması: Tarafların kimlik bilgileri tam olarak belirtilmemelidir.
  2. Malın Tanımının Yetersiz Olması: Sözleşmede malın niteliklerinin yeterince tanımlanmaması sorunlara yol açabilir.
  3. Bedelin Belirtilmemesi: Sözleşmede bedelin belirtilmemesi, geçersizliğe yol açabilir.
  4. Noter Onayı Almamak: Taşınmaz alım satım sözleşmelerinde noter onayı alınmaması, hukuki sorunlar doğurabilir.

SSS – Kısa Cevaplar

1. Alım satım sözleşmesi nedir?
    Alım satım sözleşmesi, bir tarafın (satıcı) diğer tarafa (alıcı) bir mal veya hizmeti belirli bir bedel karşılığında vermeyi taahhüt ettiği hukuki bir sözleşmedir.

2. Alım satım sözleşmesinin geçerliliği için hangi unsurlar gereklidir?
    Tarafların irade beyanı, sözleşmenin konusu ve bedel gibi unsurların varlığı gereklidir.

3. Alım satım sözleşmesi ne zaman feshedilebilir?
    Taraflardan birinin yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda sözleşme feshedilebilir.

4. Alım satım sözleşmesinde bedel nasıl belirlenir?
    Bedel, tarafların anlaşmasıyla belirlenir ve Türk Lirası (TL) cinsinden ifade edilmelidir.

5. Alım satım sözleşmesi nasıl hazırlanır?
    Tarafların belirlenmesi, konu ve bedelin netleştirilmesi, sözleşmenin yazılı olarak düzenlenmesi ve imzalanması gerekmektedir.

Kaynaklar

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Sevgili @winterfgd için özel olarak cevaplandırılmıştır.

Değerli okuyucularımız,

Bugün, günlük hayatımızın ve ticari ilişkilerimizin temelini oluşturan, ancak hukuki detayları sıklıkla göz ardı edilen kritik bir konuyu, Alım Satım (Satış) Sözleşmesi’ni derinlemesine inceleyeceğiz. Bir malın veya hizmetin el değiştirmesi esasına dayanan bu sözleşme türü, Türk Borçlar Kanunu’ndan Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a kadar geniş bir mevzuat yelpazesiyle düzenlenmiştir. Tarafların hak ve borçları, sözleşmenin geçerlilik şartları, ayıplı maldan sorumluluk gibi konular, hem bireysel işlemlerimizde hem de ticari faaliyetlerimizde karşılaşabileceğimiz sorunların çözümünde hayati rol oynamaktadır. Bu analizimizde, Alım Satım Sözleşmesi’nin hukuki çerçevesini, uygulamadaki önemini ve dikkat edilmesi gereken hususları bir avukat ve hukuk profesörü titizliğiyle ele alacağız.

Özet Cevap

Alım Satım Sözleşmesi, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen, satıcının bir malı alıcıya teslim etme ve mülkiyetini geçirme, alıcının ise buna karşılık bir bedel ödeme borcunu üstlendiği iki tarafa borç yükleyen bir sözleşmedir. Sözleşmenin geçerliliği için genellikle şekil şartı aranmaz

Sevgili @winterfgd için özel olarak cevaplandırılmıştır.