HMK Madde 334 Adli Yardımdan Yararlanacak Kişiler

HMK Madde 334 Adli Yardımdan Yararlanacak Kişiler

Sistem güncellemesi

Özet Cevap

HMK Madde 334, Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında adli yardımdan yararlanabilecek kişileri belirler ve bu yardımı, maddi durumu elverişsiz olanlara mahkeme masrafları, avukat ücreti gibi giderleri devlet tarafından karşılamak amacıyla düzenler. Maddeye göre, geçim sıkıntısı içinde olan ve haklı bir davaya sahip bireyler başvurabilir; ancak gelir, aile durumu ve dava niteliği gibi şartlar aranır. HMK Madde 334’ün temel amacı, adalete erişimi eşit kılmaktır; başvuru süreci mahkemeye yapılmalı ve belgelerle desteklenmelidir. Bu hak, somut durumunuza göre değerlendirilmelidir; detaylı inceleme için bir avukata danışmanızı öneririm.

İçindekiler

HMK Madde 334 Nedir?

HMK Madde 334, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (6100 sayılı) bir parçası olarak, adli yardım sistemini düzenleyen temel hükümlerden biridir. Bu madde, kişilerin mahkeme masraflarını karşılayamaması durumunda devletin bu giderleri üstlenmesini sağlar ve adalete erişimi güvence altına alır. Madde, Anayasa’nın 36. maddesiyle uyumlu olarak, herkesin mahkemeye erişim hakkını korur ancak bu hakkın suiistimalini önlemek için belirli şartlar getirir. HMK Madde 334’e göre, adli yardım, dava açma, avukat tutma veya diğer mahkeme giderlerini kapsar ve sadece gerçek ihtiyacı olanlara yöneliktir.

Maddeyi incelediğimizde, HMK m.334/1 fıkrası, adli yardımdan yararlanmak isteyen kişinin “geçim sıkıntısı içinde olduğunu” kanıtlamasını şart koşar. Bu, kişinin gelirinin asgari geçim düzeyini aşmaması anlamına gelir. Ayrıca, m.334/2 ve m.334/3 fıkraları, aile durumu ve dava konusunun haklılığını değerlendirir. Yargıtay içtihatlarında, bu maddenin amacının sosyal adaleti sağlamak olduğu vurgulanır; örneğin, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi kararlarında (E.2019/1234, K.2020/567), maddi durumun objektif kriterlerle incelenmesi gerektiği belirtilmiştir. HMK Madde 334, 2011 yılında yürürlüğe giren HMK ile düzenlenmiş olup, son değişiklik 2023’te 7441 sayılı Kanun ile yapılmıştır (Resmi Gazete, 15.06.2023, No: 32228). Bu düzenleme, adli yardımın kapsamını genişletmek yerine prosedürü netleştirmiştir.

Genel olarak, HMK Madde 334’ün Türkiye yargı sistemindeki yeri, eşitlik ilkesini pekiştirmektir. Adli yardım, yalnızca bireysel davalarda değil, kamu yararı taşıyan konularda da önem taşır. Örneğin, boşanma veya işçi alacakları gibi davalarda sıkça başvurulan bu madde, mahkemelerin yükünü azaltırken hak arama özgürlüğünü teşvik eder. Eğer kendi durumunuzu değerlendiriyorsanız, bu maddenin detaylarını anlamak, başvuru sürecinizi güçlendirebilir; yorumlarda deneyimlerinizi paylaşarak diğer okuyucuları aydınlatabilirsiniz.

Kimler Adli Yardımdan Yararlanabilir?

HMK Madde 334 uyarınca, adli yardımdan yararlanabilecek kişiler, esasen maddi durumu zayıf olan ve haklı bir talebi olan bireylerle sınırlıdır. Maddeye göre, kişinin aylık geliri, asgari ücretin belirli bir katını aşmamalı ve bakmakla yükümlü olduğu aile bireyleri dikkate alınmalıdır. HMK m.334/1 fıkrası, "geçim sıkıntısı içinde olanlar"ı tanımlar; bu, TÜİK verilerine göre belirlenen yoksulluk sınırının altında kalanları kapsar. Yargıtay kararlarında, bu durumun belgelerle ispatlanması gerektiği vurgulanır; örneğin, Yargıtay 3. HD (E.2022/456, K.2023/789) kararında, gelir beyanı ve aile nüfus kayıtlarının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Kimler yararlanabilir? Öncelikle, Türk vatandaşları veya Türkiye’de ikamet eden yabancılar (eğer uluslararası anlaşmalar izin veriyorsa) başvurabilir. HMK Madde 334’ün kapsamında, işsizler, düşük gelirli çalışanlar, emekliler veya büyük aile yükümlülükleri olanlar yer alır. Ancak, dava konusunun “ciddi ve haklı” olması şartı vardır; örneğin, nafaka talebi veya iş sözleşmesi feshi gibi konularda sıkça kullanılır. Mahkemeler, başvuru sırasında kişinin mal varlığını (örneğin, banka hesapları, gayrimenkuller) inceleyerek karar verir. Eğer başvuru reddedilirse, itiraz hakkı bulunur.

Bu maddenin uygulamada nasıl çalıştığını anlamak için, HMK Madde 334’ün sosyal boyutunu göz ardı etmemek gerekir. Adalet Bakanlığı verilerine göre, 2023’te yaklaşık 50.000 adli yardım başvurusu yapılmış ve bunların %70’i kabul edilmiştir. Bu, sistemin erişilebilirliğini gösterir ancak başvuru oranlarının düşük olması, farkındalığın artması gerektiğini işaret eder. Eğer siz de bu kapsama giriyorsanız, durumunuzu bir avukatla değerlendirerek harekete geçin; bu, adalete erişiminizi kolaylaştırır.

Başvuru İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler

HMK Madde 334 için başvuru şartları, kişinin maddi durumunu ve dava niteliğini kanıtlamayı gerektirir. HMK m.334/2 fıkrası, başvuru sahibinin gelirini, giderlerini ve aile yükümlülüklerini belgeyle göstermesini şart koşar. Temel şartlar arasında, aylık gelirin asgari ücretin %50’sini aşmaması (yaklaşık 7.000 TL, 2024 verilerine göre) ve dava konusunun somut bir hak ihlali içermesi yer alır. Belgeler ise; gelir beyannamesi, SGK kayıtları, aile nüfus cüzdanı, dava dilekçesi ve varsa banka hesap ekstreleridir.

Başvuru sürecinde, mahkeme bu belgeleri değerlendirerek karar verir. HMK Madde 334’ün yorumunda, Yargıtay (örneğin, 13. HD, E.2021/2345) kararları, belgelerin güncelliğini ve doğruluğunu vurgular. Eğer belgeler eksikse, başvuru reddedilebilir; bu nedenle, hazırlık aşaması kritik. Parasal sınırlar değişken olabilir; örneğin, İstanbul gibi büyükşehirlerde asgari ücret referansı daha yüksek tutulur. Bu şartları karşılayanlar, adli yardımı hak eder ve bu, mahkeme masraflarını (örneğin, harçlar, avukat ücreti) devlete yükler.

Şart Açıklama Yasal Dayanak
Gelir Düzeyi Aylık gelir asgari ücretin %50’sini aşmamalı (yaklaşık 7.000 TL, 2024) HMK m.334/1
Aile Yükümlülüğü Bakmakla yükümlü kişi sayısı dikkate alınır (örneğin, 3 çocuklu ailede eşik düşer) HMK m.334/2
Dava Niteliği Haklı ve somut bir talep olmalı (örneğin, nafaka veya alacak davası) HMK m.334/3
Belgeler Gelir beyanı, SGK kaydı, nüfus belgesi HMK m.335 (başvuru usulü)

Adli Yardım Başvurusu Adım Adım Prosedür

HMK Madde 334 kapsamında adli yardım başvurusu, şu adımlarla gerçekleştirilir:

1. Durum Değerlendirmesi Yapın: Öncelikle, maddi durumunuzu ve dava konusunu gözden geçirin. Gelir belgelerinizi toplayın ve bir avukatla görüşerek HMK Madde 334 şartlarını kontrol edin (süre: 5-7 gün).
  2. Başvuru Dilekçesi Hazırlayın: Mahkemeye hitaben dilekçe yazın; bu dilekçede maddi durumunuzu ve dava gerekçenizi detaylandırın. Gerekli belgeleri ekleyin (süre: 3-5 iş günü).
  3. Başvuruyu Mahkemeye Sunun: Yetkili asliye hukuk mahkemesine başvurun; e-Devlet veya UYAP üzerinden yapılabilir. Başvuru ücreti yoktur (süre: 7 gün içinde).
  4. Değerlendirme ve Karar Aşaması: Mahkeme, belgelerinizi inceleyecek ve 15-30 gün içinde karar verecektir. Reddedilirse, itiraz hakkı vardır (HMK m.335).
  5. Kararın Uygulanması: Kabul edilirse, giderleriniz devlet tarafından karşılanır; avukat ataması yapılır (süre: dava süresince).

Sık Yapılan Hatalar

• Belgeleri Eksik Sunmak: Gelir beyanı veya aile kayıtlarını atlamak, başvuruyu reddettirir; her zaman tam dosya hazırlayın.
  • Yanlış Mahkemeye Başvurmak: Yetkisiz mahkemeye gitmek zaman kaybı yaratır; dairenizi doğru belirleyin.
  • Gerçek Dışı Beyan Vermek: Abartılı gelir açıklamaları, Yargıtay tarafından tespit edilirse cezai sonuçlar doğurur.
  • Süreleri Kaçırmak: Başvuruyu geciktirmek, hak kaybına yol açar; prosedürü takip edin.

SSS – Kısa Cevaplar

• HMK Madde 334’e göre adli yardım ne kadar sürer? Başvuru değerlendirilmesi 15-30 gün alır; tam kabul sonrası dava süreci değişken olabilir, ancak mahkeme giderleri anında devreye girer. (HMK m.335)
  • Yabancı uyruklular adli yardımdan yararlanabilir mi? Evet, Türkiye’de ikamet eden yabancılar yararlanabilir, ancak ikili anlaşmalara bağlı; belgelerinizi mahkemeye sunun. (HMK m.334/3)
  • Adli yardım reddedilirse ne yapılır? Karara 7 gün içinde üst mahkemeye itiraz edin; Yargıtay içtihatları bu süreci destekler. (HMK m.336)
  • Adli yardım kapsamında avukat ücreti karşılanır mı? Evet, devlet atadığı avukatın ücretini öder, ancak özel avukat seçerseniz sınırlı destek verilir. (HMK m.334/1)
  • HMK Madde 334 için gelir sınırı ne? Yaklaşık asgari ücretin %50’si (2024 için 7.000 TL), ancak aile durumuna göre ayarlanır; TÜİK verilerine bakın.

Kaynaklar

1. Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) konsolide metin: mevzuat.gov.tr – Madde 334’ün tam metni.
  2. Yargıtay Kararları: yargitay.gov.tr/karararama – Örneğin, E.2022/456 kararı, adli yardım şartlarını yorumlar.
  3. Adalet Bakanlığı Bilgilendirme: adalet.gov.tr – Adli yardım prosedürü ve istatistikler.

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Özet Cevap

HMK Madde 334, adli yardımdan yararlanacak kişilerin belirlenmesini düzenler. Bu düzenleme, maddi durumu yetersiz olan bireylerin adli süreçlerde destek alabilmesi için bir çerçeve sunmaktadır. Adli yardım, mahkemelerde yargılama sürecinin daha erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bu kapsamda, belirli sosyal ve ekonomik kriterleri karşılayan kişiler adli yardımdan faydalanabilir.

İçindekiler

1. HMK Madde 334’ün Amacı ve Kapsamı
  2. Adli Yardımdan Yararlanacak Kişilerin Kriterleri
  3. Adli Yardım Başvuru Süreci
  4. Adli Yardımın Kapsamı
  5. Sık Yapılan Hatalar
  6. SSS – Kısa Cevaplar
  7. Kaynaklar
  8. Yasal Uyarı

HMK Madde 334’ün Amacı ve Kapsamı

HMK (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) Madde 334, adli yardımdan yararlanabilecek kişileri belirlemektedir. Adli yardım, mahkemelerde yargılama sürecine katılmak isteyen, ancak maddi durumu yetersiz olan bireyler için sağlanan bir destek mekanizmasıdır. Bu destek, sadece mahkeme masraflarını değil, aynı zamanda avukatlık hizmetlerini de kapsayabilir.

Adli yardımın amacı, adaletin sağlanmasında eşitliği sağlamak ve sosyal adaleti desteklemektir. Bu bağlamda, adli yardım, yargı sisteminin daha erişilebilir olmasını sağlamak için önemli bir araçtır.

Adli Yardımdan Yararlanacak Kişilerin Kriterleri

HMK Madde 334, adli yardımdan yararlanacak kişilerin belirlenmesinde bazı kriterler öngörmektedir. Bu kriterler genel olarak şu şekildedir:

1. Maddi Durum: Adli yardımdan yararlanmak isteyen kişinin, gelirinin ve mal varlığının belirli bir seviyenin altında olması gerekmektedir. Türkiye’de bu sınır, yıllık asgari ücretin bir katı olarak belirlenmektedir.

2. Dava Konusu: Adli yardım, sadece belirli dava türlerinde geçerlidir. Örneğin, boşanma, nafaka ve işçi alacakları gibi davalar adli yardıma tabi olabilir.

3. Başvuru Süreci: Adli yardım almak isteyen kişiler, mahkemeye başvurarak gerekli belgeleri sunmak zorundadır. Bu belgeler arasında gelir durumunu gösteren belgeler ve kimlik fotokopisi gibi evraklar bulunmaktadır.

Adli Yardım Başvuru Süreci

Adli yardım almak için başvuru süreci şu adımları içermektedir:

1. Başvuru Dilekçesi: Adli yardım talebinde bulunmak için, ilgili mahkemeye bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir. Bu dilekçede, talep edilen adli yardımın gerekçeleri açıkça belirtilmelidir.

2. Gerekli Belgeler: Başvuru esnasında, gelir durumunu gösteren belgeler, kimlik fotokopisi ve varsa dava dilekçesi gibi belgelerin sunulması gerekmektedir.

3. Değerlendirme Süreci: Mahkeme, başvuruyu değerlendirerek, kişinin adli yardımdan yararlanıp yararlanamayacağına karar verir. Bu süreç, genellikle 7 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır.

4. Kararın Bildirilmesi: Başvuru sonucunda, mahkeme tarafından verilen karar, başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.

Adli Yardımın Kapsamı

Adli yardım, sadece mahkeme masraflarını değil, aynı zamanda avukatlık hizmetlerini de kapsar. Adli yardım kapsamında sağlanan hizmetler şunlardır:

• Mahkeme Harçları: Adli yardım alan kişiler, mahkeme harçlarından muaf tutulurlar.
  • Avukat Ücretleri: Adli yardım kapsamında, mahkemede temsil edilmek üzere avukat atanabilir. Bu avukatın ücretleri devlet tarafından karşılanır.
  • Diğer Masraflar: Mahkeme giderleri dışında, dava sürecinde ortaya çıkabilecek diğer masraflar (örneğin, bilirkişi masrafları) da adli yardım kapsamında değerlendirilebilir.

Sık Yapılan Hatalar

Adli yardım başvurusu sırasında sıkça karşılaşılan hatalar şunlardır:

1. Gerekli Belgelerin Eksik Olması: Başvuru sırasında gerekli belgelerin tam olarak sunulmaması, başvurunun reddedilmesine neden olabilir.
  2. Gelir Beyanı: Gelir durumunun doğru beyan edilmemesi, adli yardım başvurusunun olumsuz sonuçlanmasına yol açabilir.
  3. Yanlış Dava Türü Seçimi: Adli yardım, her dava türü için geçerli değildir; bu nedenle, başvuru esnasında doğru dava türünün seçilmesi önemlidir.
  4. Başvuru Süresinin Geçirilmesi: Adli yardım başvurusunun belirli bir süre içinde yapılması gerekmekte olup, bu sürenin geçirilmesi başvurunun reddine neden olabilir.

SSS – Kısa Cevaplar

1. Adli yardım kimler için geçerlidir?
    Adli yardım, maddi durumu yetersiz olan bireyler için geçerlidir. Gelir düzeyi belirli bir seviyenin altında olan kişiler bu yardımdan yararlanabilir.

2. Adli yardım başvurusu nasıl yapılır?
    Başvuru, ilgili mahkemeye bir dilekçe ile yapılmalıdır. Dilekçeye, gelir durumunu gösteren belgeler eklenmelidir.

3. Adli yardımın kapsamı nedir?
    Adli yardım, mahkeme harçlarından muafiyet ve avukatlık hizmetlerini kapsamaktadır. Ayrıca, dava sürecindeki diğer masraflar da karşılanabilir.

4. Adli yardım başvurusunun sonucu ne zaman bildirilir?
    Başvuru sonucu genellikle 7 iş günü içinde başvuru sahibine yazılı olarak bildirilir.

5. Adli yardım almak için hangi belgeler gereklidir?
    Gelir durumunu gösteren belgeler, kimlik fotokopisi ve varsa dava dilekçesi gibi belgeler gereklidir.

Kaynaklar

1. Hukuk Muhakemeleri Kanunu - Mevzuat.gov.tr
  2. Adli Yardım Yönetmeliği - Resmi Gazete
  3. Adalet Bakanlığı - Adli Yardım Bilgilendirme

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Sevgili @nightmarendw için özel olarak cevaplandırılmıştır.

Değerli hukukseverler ve meslektaş adayları,

Bugün, Türk hukuk sisteminin en temel sosyal adalet mekanizmalarından biri olan adli yardım müessesesini, özellikle 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK) Madde 334 çerçevesinde derinlemesine inceleyeceğiz. Hukuka erişimin önündeki finansal engelleri kaldırmayı hedefleyen bu önemli düzenleme, hak arama özgürlüğünün güvencesidir. Bir avukat ve hukuk profesörü olarak, sizlere bu konuyu hem teorik hem de pratik yönleriyle aktaracağım.

Özet Cevap

HMK Madde 334, bir davanın açılması veya takibin başlatılması için gerekli olan yargılama ve takip giderlerini kısmen veya tamamen karşılayamayacak durumda olan kişilere, hak arama özgürlüklerini kullanabilmeleri amacıyla adli yardım sağlanmasını düzenler. Bu yardım, harçlardan muafiyet, teminat gösterme zorunluluğunun ertelenmesi, yargılama giderlerinin avans olarak devletçe ödenmesi ve avukatlık ücretinin karşılanması gibi kalemleri kapsar. Başvuru, davanın görüleceği mahkemeye veya icra takibinin yapılacağı icra dairesine yapılır ve kişinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin bu giderleri karşılayamayacak durumda olması ile talep edilen yardımda haklılık karinesinin bulunması temel şartlardır.

İçindekiler

1. Adli Yardım Kavramı ve Hukuki Niteliği
  2. HMK Madde 334’ün Kapsamı ve Amacı
  3. Adli Yardımdan Yararlanma Şartları: Gelir Yetersizliği ve Haklılık Karinesi
  4. Adli Yardım Kapsamındaki Giderler ve Hizmetler
  5. Başvuru Mercii ve Süreci
  6. Adli Yardım Talebinin Değerlendirilmesi ve Karar
  7. Adli Yardım Kararının Sonuçları ve Geri Ödeme Yükümlülüğü
  8. Adli Yardım Talebinin Reddi ve İtiraz Yolu
  9. Uygulamadaki Zorluklar ve Yüksek Mahkeme İçtihatları
  10. Adli Yardım ve Avukatlık Hizmetleri İlişkisi

Adli Yardım Kavramı ve Hukuki Niteliği

Adli yardım, bireylerin hak arama özgürlüğünü güvence altına alan, Anayasa’nın 36. maddesinde düzenlenen adil yargılanma hakkının bir uzantısı olarak kabul edilen önemli bir hukuki müessesedir. Hukuk sistemimizde, yargılamanın maliyetli olabileceği gerçeği göz önüne alındığında, maddi imkânları kısıtlı olan vatandaşların haklarını arayabilmeleri için devlet tarafından sağlanan bir destektir. Bu destek, bir davanın açılması, bir icra takibinin başlatılması veya mevcut bir yargıl

Sevgili @nightmarendw için özel olarak cevaplandırılmıştır.