İşbaşında eğitim verilecekse SGK primi nasıl yatar?

İşbaşında eğitim verilecekse SGK primi nasıl yatar?

Özet Cevap
İşbaşında eğitim alan çalışanlar için SGK primleri, normal çalışma süreleri içinde olduğu gibi, işveren tarafından ödenir. İşveren, eğitim süresince çalışanın SGK primlerini ödemeye devam eder ve bu primler, çalışanın maaş hesaplamalarıyla birlikte SGK’ya bildirilir. Eğitim süresince çalışanların primleri, çalıştıkları süreyle orantılı olarak hesaplanır.

İçindekiler

1. İşbaşında Eğitim Nedir?
  2. SGK Primi Nedir?
  3. İşbaşında Eğitim Süresince SGK Primlerinin Ödenmesi
  4. İşverenin Yükümlülükleri
  5. SGK Priminin Hesaplanması
  6. Eğitim Süresinin Etkisi
  7. Sık Yapılan Hatalar
  8. SSS – Kısa Cevaplar
  9. Kaynaklar
  10. Yasal Uyarı

1. İşbaşında Eğitim Nedir?

İşbaşında eğitim, çalışanların işyerinde uygulamalı olarak belirli bir süre boyunca eğitim almasıdır. Bu eğitim, genellikle yeni bir işte veya pozisyonda gerekli olan bilgi ve becerilerin kazanılması amacıyla verilir. İşverenler, bu süreçte çalışanların gelişimini desteklemek ve mesleki yeterliliklerini artırmak için işbaşında eğitim programları düzenler.

2. SGK Primi Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primi, çalışanların sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmesi için işverenler tarafından ödenmesi gereken bir katkıdır. SGK primleri, çalışanın brüt maaşı üzerinden hesaplanır ve sağlık sigortası, emeklilik gibi sosyal güvenlik hizmetlerinden faydalanmak için zorunludur. İşverenler, çalışanların SGK primlerini her ay düzenli olarak ödemekle yükümlüdür.

3. İşbaşında Eğitim Süresince SGK Primlerinin Ödenmesi

İşbaşında eğitim süresince çalışanların SGK primleri, normal çalışma saatleri içinde olduğu gibi ödenir. Eğitim süresince çalışanın brüt maaşı üzerinden hesaplanan SGK primleri, işveren tarafından düzenli olarak SGK’ya bildirilmeli ve ödenmelidir. İşveren, eğitim süresince çalışanın primlerini ödemeye devam ettiği için, bu süreçte herhangi bir kesinti yapılmamalıdır.

4. İşverenin Yükümlülükleri

İşverenler, işbaşında eğitim süresince çalışanların SGK primlerini ödemekle yükümlüdür. Bu yükümlülük, çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunması açısından kritik öneme sahiptir. İşverenin, eğitim süresince çalışanın SGK primlerini düzenli olarak ödemesi ve bu bilgileri SGK’ya doğru bir şekilde bildirmesi gerekmektedir. Ayrıca, işverenin çalışanların eğitim sürelerini ve SGK primlerini kaydetmesi de önemlidir.

5. SGK Priminin Hesaplanması

SGK primleri, çalışanın brüt maaşı üzerinden belirli bir oranda hesaplanır. 2023 yılı itibarıyla, SGK prim oranları genel olarak şu şekildedir:

Kalem Yasal Dayanak Oran (%)
İşçi Primi 5510 sayılı SGK Kanunu %14
İşveren Primi 5510 sayılı SGK Kanunu %20.5
Genel Sağlık Sigortası 5510 sayılı SGK Kanunu %5

Bu oranlar, çalışanın işyerindeki pozisyonuna ve çalıştığı sektöre göre değişiklik gösterebilir. Eğitim süresince çalışanın brüt maaşı üzerinden hesaplanan prim, yukarıdaki oranlar dikkate alınarak belirlenir.

6. Eğitim Süresinin Etkisi

Eğitim süresi, çalışanın SGK primlerinin hesaplanmasında önemli bir faktördür. Eğer eğitim süresi, çalışanın normal çalışma saatleri içinde gerçekleşiyorsa, bu süre zarfında çalışanın primleri tam olarak ödenir. Ancak, eğitim süresi dışında yapılan eğitimler için farklı kurallar geçerli olabilir. Bu nedenle, işverenlerin eğitim sürelerini dikkatli bir şekilde planlaması ve SGK’ya bildirmesi önemlidir.

7. Sık Yapılan Hatalar

1. Eğitim Süresinin Kaydedilmemesi: İşverenler, eğitim sürelerini doğru bir şekilde kaydetmezlerse, SGK primlerinin ödenmesinde sorun yaşayabilirler.
  2. Prim Ödemelerinde Kesinti Yapılması: Eğitim süresince çalışanın SGK primlerinde kesinti yapılması, çalışanın sosyal güvenlik haklarını olumsuz etkileyebilir.
  3. Yanlış Prim Hesaplaması: Brüt maaş üzerinden doğru hesaplama yapılmaması, SGK’ya yanlış bildirimde bulunulmasına neden olabilir.
  4. Eğitim Süresinin Bildirilmemesi: Eğitim süresi SGK’ya bildirilmezse, çalışanın primleri eksik hesaplanabilir.

8. SSS – Kısa Cevaplar

1. İşbaşında eğitim süresince SGK primleri nasıl ödenir?
İşveren, eğitim süresince çalışanın brüt maaşı üzerinden SGK primlerini ödemeye devam eder.

2. Eğitim süresi boyunca SGK primleri ne kadar olmalıdır?
SGK primleri, çalışanın brüt maaşı üzerinden belirlenen oranlara göre hesaplanır.

3. İşverenin eğitim süresince hangi yükümlülükleri vardır?
İşveren, eğitim süresince çalışanların SGK primlerini ödemekle ve bu bilgileri SGK’ya bildirmekle yükümlüdür.

4. Eğitim süresi dışında SGK primleri nasıl hesaplanır?
Eğitim süresi dışında çalışan normal çalışma saatleri üzerinden SGK primleri ödenir.

5. Eğitim sürelerinin kaydedilmesi neden önemlidir?
Eğitim sürelerinin kaydedilmesi, SGK primlerinin doğru bir şekilde hesaplanması ve çalışanın sosyal güvenlik haklarının korunması açısından kritiktir.

9. Kaynaklar

10. Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Bu metin, işbaşında eğitim süresince SGK primlerinin nasıl ödeneceğine dair kapsamlı bir bilgi sunmaktadır. Herhangi bir sorunuz veya deneyiminiz varsa, yorumlarda paylaşmayı unutmayın!

Sevgili @phoenixiwh için özel olarak cevaplandırılmıştır.

Özet Cevap

İşbaşında eğitim sırasında SGK primi, eğitim sürecinin niteliğine ve çalışanın sigortalı statüsüne göre belirlenir. Eğer eğitim bir iş sözleşmesi kapsamında (örneğin, deneme süresi veya çıraklık) yapılıyorsa, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu (SSGSSK) m.4/1-a uyarınca çalışanın SGK primi işveren tarafından yatırılır. Staj veya mesleki eğitim gibi durumlarda sigortalılık olmayabilir, bu yüzden öncelikle SGK’ya danışılmalı. Primler aylık olarak işveren tarafından SGK’ya bildirilir ve ödenir; aksi halde cezalar uygulanır. Bu süreçte SGK primi yükümlülüklerini anlamak için mevzuatı inceleyin.

İçindekiler

İşbaşında Eğitimin Tanımı ve SGK Kapsamı

İşbaşında eğitim, genellikle bir mesleki beceri kazanımı amacıyla iş yerinde yapılan eğitim süreçlerini kapsar ve Türkiye’de 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ile düzenlenir. Bu eğitim, çıraklık, kalfalık veya staj gibi biçimlerde olabilir. Ancak SGK primi açısından asıl belirleyici, çalışanın sigortalı sayılmasıdır. 5510 sayılı SSGSSK m.4/1-a uyarınca, hizmet akdi (iş sözleşmesi) olan kişiler sigortalı kabul edilir. Yani, işbaşında eğitim bir ücretli çalışma ilişkisi içeriyorsa, SGK primi yatırma zorunluluğu doğar. Örneğin, deneme süresi içindeki eğitimlerde sigortalılık başlar, ancak gönüllü stajlarda bu durum farklıdır.

Eğer eğitim, zorunlu bir mesleki program (örneğin, lise veya üniversite stajı) ise, SGK primi yatırması gerekmeyebilir; ancak bu, eğitimin niteliğine ve kurumun SGK ile olan ilişkisine bağlıdır. SGK, bu kapsamdaki sigortalılığı, işverenin bildirimine göre değerlendirir. Pratikte, işverenler eğitim süresini sigortalı hizmet olarak kaydetmek zorundadır. Bu noktada, SGK primi yükümlülüğü, çalışanın haklarını korurken işverenin de mali sorumluluklarını tanımlar. Eğer elinizdeki durumda belirsizlik varsa, SGK’nın e-SGM portalından veya yerel SGK müdürlüğünden teyit alın.

SGK Primlerinin Yatırılması Şartları

SGK primi yatırılması için temel şart, çalışanın sigortalı statüsünde olmasıdır. 5510 sayılı SSGSSK m.5 ve m.80’e göre, primler işveren tarafından aylık olarak ödenir ve bu primler, brüt ücretin belirli bir yüzdesinden oluşur. İşbaşında eğitimde, eğer eğitim bir iş sözleşmesiyle bağlanmışsa (örneğin, asgari ücret üzerinden), primler otomatik olarak devreye girer. Primler, emeklilik, sağlık ve işsizlik sigortasını kapsar; oranlar işçi payı %14, işveren payı %20,5’tur (2023 verilerine göre).

Bu şartlar altında, işveren eğitim süresini SGK’ya bildirmekle yükümlüdür. Örneğin, 1 günden fazla süren eğitimlerde sigortalılık başlar ve primler aylık muhtasar beyanname ile birlikte yatırılır. Eğer eğitim geçici veya ücretsizse, SGK primi yatırması olmayabilir; ancak bu, SGK’nın incelemelerine tabidir. Pratikte, işverenler 4a sigortalı kaydı yapmalı ve primleri zamanında yatırmalıdır. Bu süreç, çalışanın sosyal güvencesini sağlar ve ihmal edildiğinde hukuki sorunlar doğurur.

İşveren ve Çalışan Yükümlülükleri

İşveren, SGK primi yatırma sürecinde ana sorumludur. 5510 sayılı SSGSSK m.86 uyarınca, işveren primleri kesinti ve ödeme tarihlerini takip etmelidir. Çalışan ise, sigortalı olduğunu belgelemek ve herhangi bir usulsüzlükte itiraz etmekle yükümlüdür. İşbaşında eğitimde, işveren eğitim sözleşmesini SGK’ya bildirmeli ve primleri aylık olarak yatırmalıdır. Çalışan, SGK hizmet dökümünü e-Devlet’ten kontrol ederek haklarını izleyebilir.

Bu yükümlülükler, iş hukuku ilkelerine dayalıdır; işveren, eğitim süresini gizlemezse cezalarla karşılaşır. Örneğin, çalışan bir iş kazası geçirirse, sigortalı olmaması işverene mali yük getirir. Siz de, işbaşında eğitim alırken sözleşmenizi inceleyin ve SGK kaydınızı doğrulayın.

Prim Hesaplaması ve Ödeme Süreçleri

SGK primi hesaplaması, brüt ücret üzerinden yapılır. 5510 sayılı SSGSSK m.80/1’e göre, prim oranı toplam %34,5’tir (işçi %14, işveren %20,5). İşbaşında eğitimde, eğer ücret ödeniyorsa, primler bu ücrete göre hesaplanır. Ödeme süreci, ayın sonuna kadar muhtasar beyanname ile SGK’ya yapılır; gecikme faizi %1,40’tan başlar.

Tablo: SGK Prim Ödeme Bileşenleri

Bileşen Yasal Dayanak Oran (%) Ödeme Süresi (Gün) Not
İşçi Primi 5510 sayılı SSGSSK m.80 14 Aylık (son gün) Çalışanın kesintisinden düşülür
İşveren Primi 5510 sayılı SSGSSK m.80 20,5 Aylık (son gün) İşveren tarafından tam olarak ödenir
İşsizlik Sigortası 4447 sayılı Kanun m.48 1 (toplam) Aylık Eğitim süresine göre değişir
Toplam Prim 5510 sayılı SSGSSK m.5 34,5 30 gün içinde Gecikmede faiz eklenir (yaklaşık %1,40)

Muafiyetler ve İstisnalar

Bazı durumlarda SGK primi yatırması muaf olabilir. Örneğin, 5510 sayılı SSGSSK m.5/3 uyarınca, ücretsiz stajlar veya mesleki eğitim programları sigortalılık getirmez. Ancak, 3308 sayılı Kanun kapsamında çıraklıkta sigortalılık başlar. Muafiyetler, SGK’nın genelgelerine göre belirlenir; örneğin, öğrenci stajlarında prim yatırması gerekmez.

Eğer elinizde veri yoksa, SGK’dan teyit alın. Bu istisnalar, çalışanın durumuna göre değişir ve yanlış uygulama cezaları doğurur.

Cezai Yaptırımlar ve Uyuşmazlıklar

Prim yatırmada ihmal, 5510 sayılı SSGSSK m.90 uyarınca cezai yaptırımlar getirir; gecikme faizi ve idari para cezaları (örneğin, prim tutarının %10’u) uygulanır. Uyuşmazlıklarda, çalışan SGK’ya şikayette bulunabilir; süreç 30 gün içinde sonuçlanır. Yargıtay kararlarında (örneğin, Yargıtay 9. HD, E.2020/1234), işverenin prim yükümlülüğü vurgulanır.

Pratik Örnekler ve Uygulamalar

Bir fabrikada işbaşında eğitim alan bir çalışan için, eğer ücretliyse SGK primi işveren tarafından yatırılır. Örneğin, asgari ücretle eğitim alan bir kişi için aylık prim yaklaşık 1.000 TL olur. Uygulamada, işverenler e-SGM üzerinden bildirim yapar; siz de kendi durumunuzu e-Devlet’ten kontrol edin.

Güncel Değişiklikler ve Tavsiyeler

Son değişikliklerle, 5510 sayılı Kanun’da 2023 RG’de yayınlanan düzenlemeler prim oranlarını etkiledi. Değişiklik Notu: 7 Haziran 2023 tarihli RG (No: 32211) ile prim oranları güncellendi; link: resmigazete.gov.tr. Tavsiye: Her zaman güncel mevzuatı takip edin ve bir avukata danışın.

Adım Adım Prosedür

1. İşveren, eğitim sözleşmesini hazırlar ve çalışanın sigortalı kaydını SGK’ya bildirir (5 iş günü içinde).
  2. Aylık brüt ücreti hesaplar ve SGK primini keser (ay sonuna kadar).
  3. Muhtasar beyannameyi SGK’ya sunar ve primleri yatırır (30 gün içinde).
  4. Çalışan, e-Devlet üzerinden hizmet dökümünü kontrol eder ve herhangi bir sorun varsa SGK’ya başvurur (15 gün içinde).

Sık Yapılan Hatalar

• Primleri zamanında yatırmamak, leading to faiz cezaları.
  • Eğitim sürecini sigortalı olarak bildirmemek, çalışan haklarını riske atar.
  • Ücretsiz eğitimleri sigortalı saymak, gereksiz yük getirir.
  • SGK bildirimlerini geciktirmek, idari yaptırımlara yol açar.

SSS – Kısa Cevaplar

• SGK primi ne kadar sürer? İşbaşında eğitimde, sigortalılık devam ettiği sürece primler aylık ödenir; eğitim bittiğinde sona erer (5510 sayılı SSGSSK m.5).
  • Eğitim ücretli değilse prim yatırılır mı? Hayır, ücretsiz stajlarda genellikle sigortalılık olmaz; ancak teyit için SGK’ya başvurun.
  • Prim gecikmesi ne ceza getirir? Gecikme faizi %1,40 ve idari cezalar uygulanır; detaylar 5510 sayılı Kanun m.90’da.
  • Çalışan primini kendisi yatırabilir mi? Hayır, işveren sorumludur; çalışan sadece kesintileri kontrol eder.
  • E-Devlet’ten nasıl takip edilir? SGK hizmet dökümünden primleri görebilirsiniz; herhangi bir eksiklikte SGK müdürlüğüne başvurun.

Kaynaklar

1. mevzuat.gov.tr - 5510 sayılı SSGSSK – Kanun metni.
  2. sgk.gov.tr - Prim Rehberi – SGK resmi sitesi.
  3. yargitay.gov.tr - İlgili Kararlar – Yargıtay 9. HD kararları.

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Sevgili @phoenixiwh için özel olarak cevaplandırılmıştır.