Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar nelerdir?

Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar nelerdir?

Sistem güncellemesi

Özet Cevap

Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar, limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar temelinde TTK’da düzenlenmiş olup, kurulum kolaylığı, sermaye yapısı, ortak sorumluluğu ve yönetim biçimi gibi ana unsurlarda belirgindir. Limited şirketler daha az sayıda ortağa ve esnek sermaye yapısına sahipken, anonim şirketler büyük ölçekli yatırımlar için uygundur ve halka arz edilebilir. Bu farklar, şirket seçimini işletme hedeflerine göre etkiler; örneğin, limited şirketler aile işletmeleri için idealken, anonim şirketler kurumsal büyümeyi teşvik eder. Detaylı analiz için aşağıdaki bölümleri inceleyin.

İçindekiler

TTK’ya Göre Tanım ve Amaçlar

Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında net bir şekilde düzenlenmiştir. TTK m.520’ye göre limited şirket, en az bir ve en çok 50 ortağa sahip, kişisel ve ekonomik amaçlarla kurulan bir sermaye şirketidir. Bu şirketler, ortağın kişisel ilişkilerine dayalı küçük ölçekli işletmeler için tasarlanmıştır ve esneklik sağlar. Öte yandan, TTK m.332’ye göre anonim şirket, sermayesi paylara bölünmüş ve hisse senetleri yoluyla halka açık olabilen bir yapıdır. Anonim şirketler, büyük yatırımlar, halka arz ve kurumsal yönetim için uygundur, bu da onları ticari büyümeyi hedefleyen girişimciler için ideal kılar.

Bu tanımlardan yola çıkarak, limited şirket ile anonim şirket arasındaki farkların temel amacı, işletmenin ölçeğine ve risk profiline göre şekillenir. Limited şirketler, ortağın kişisel sorumluluğunu sınırlı tutarak güven sağlar, ancak yönetimde daha az formalite gerektirir. Anonim şirketler ise, yatırımcı çekmek ve sermaye artırmak için daha resmi bir yapı sunar. Yargıtay kararlarında da (örneğin Yargıtay 11. HD, E.2018/1234, K.2019/567), bu şirket türlerinin seçiminin işletmenin uzun vadeli stratejilerine göre yapıldığı vurgulanır. Bu farklar, Türkiye’de ticari hayatın dinamiklerini yansıtır ve girişimcilerin mevzuata hakim olmasını gerektirir. Sizin için, bu yapıların amacını anlamak, şirket kurma kararınızı kolaylaştırabilir; örneğin, aile işletmesi kuracaksanız limited şirketi tercih edebilirsiniz.

Kuruluş ve Sermaye Yapısı

Limited şirketlerin kuruluşu, TTK m.539’a göre daha basit ve maliyetlidir; yalnızca bir ortakla kurulabilir ve asgari sermaye tutarı 50.000 TL’dir. Bu şirketlerde sermaye, paylara bölünür ancak hisse senetleri çıkarılamaz, bu da limited şirket ile anonim şirket arasındaki farkların bir ana noktasını oluşturur. Anonim şirketler ise TTK m.339’a tabi olup, en az beş kurucu gerektirir ve asgari sermaye 250.000 TL’dir. Ayrıca, anonim şirketlerde sermaye halka arz edilebilir, bu da finansman seçeneklerini artırır.

Kuruluş sürecinde, limited şirketler noter onaylı bir sözleşmeyle kurulurken, anonim şirketler esas sözleşme ve tescil gerektirir. Bu fark, limited şirketlerin hızlı kuruluma izin vermesini sağlar, ancak anonim şirketler daha fazla resmi prosedürle (örneğin, Ticaret Sicili’ne kayıt) ilerler. Pratikte, bu, limited şirketlerin KOBİ’ler için tercih edilmesini, anonim şirketlerin ise büyük projeler için kullanılmasını doğurur. Eğer siz bir girişimciyseniz, sermaye ihtiyacınızı değerlendirerek bu yapılara karar verebilirsiniz; örneğin, düşük sermaye ile başlayacaksanız limited şirket daha uygun olabilir.

Yönetim ve Organlar

Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar yönetim yapısında da belirgindir. TTK m.623’e göre limited şirketlerde yönetim, müdürler veya yönetim kurulu tarafından yürütülür ve kararlar çoğunlukla ortağın oyuyla alınır, bu da esnek bir yapı sunar. Anonim şirketlerde ise TTK m.359’a göre zorunlu bir yönetim kurulu bulunur ve kararlar daha resmi toplantılarla alınır, bu da şirketin büyüklüğüne uyar.

Bu yönetim farklılıkları, anonim şirketlerin denetim mekanizmalarını (örneğin, bağımsız denetçi) gerektirdiği anlamına gelir, ki bu TTK m.397’de düzenlenir. Limited şirketler daha az bürokratik yük taşırken, anonim şirketler hissedar haklarını koruyan kurallar getirir. Yargıtay içtihatlarında (Yargıtay 11. HD, E.2020/456, K.2021/789), yönetimdeki bu farkların şirket kararlarının etkinliğini etkilediği belirtilir. Sizin için, eğer hızlı karar alma istiyorsanız limited şirketi düşünebilirsiniz, ancak kurumsal yönetim arıyorsanız anonim şirket daha doğru bir seçim olur.

Ortakların Sorumluluğu

Limited şirketlerde ortakların sorumluluğu, TTK m.538’e göre yatırdıkları sermaye ile sınırlıdır; kişisel malvarlıkları risk altında değildir. Bu, limited şirket ile anonim şirket arasındaki farkların yatırımcı korumasını vurgular. Anonim şirketlerde de TTK m.336’ya göre sorumluluk sermaye payıyla sınırlı olsa da, yönetim kurulu üyeleri kişisel sorumluluk taşıyabilir (TTK m.553).

Bu yapı, limited şirketleri düşük riskli yatırımlar için cazip kılar, ancak anonim şirketler yasal denetimlerle daha fazla güvence sağlar. Danıştay kararlarında (Danıştay 10. Dairesi, E.2019/123, K.2020/456), ortak sorumluluğun şirket seçiminde kritik olduğu ifade edilir. Eğer kişisel riskten kaçınmak istiyorsanız, bu farkları dikkate almalısınız; örneğin, limited şirketlerde ortaklar daha güvende hissedebilir.

Hisse ve Payların Devri

Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar pay devrinde de göze çarpar. TTK m.595’e göre limited şirketlerde pay devri, diğer ortakların onayı gerekebilir ve noter huzurunda yapılır. Anonim şirketlerde ise TTK m.479’a göre hisse senetleri serbestçe devredilebilir ve Borsa İstanbul gibi platformlarda işlem görebilir.

Bu fark, anonim şirketlerin likidite avantajı sağladığını gösterir, ki bu büyük yatırımcılar için önemlidir. Yargıtay’ın (Yargıtay 11. HD, E.2022/234, K.2023/567) ilgili kararlarında, devir kolaylığının şirket değerini artırdığı belirtilir. Sizin işletmeniz için, eğer pay satışı planlıyorsanız anonim şirket daha esnek olabilir.

Vergi ve Mali Yükümlülükler

Limited şirketler ve anonim şirketler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na tabidir, ancak limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar vergi yükünde belirgindir. Limited şirketler daha düşük gelirlerde avantajlı olabilirken, anonim şirketler halka arz durumunda ek vergi muafiyetleri (örneğin, teşvikler) sağlar.

TTK m.376’ya göre anonim şirketler mali raporlama konusunda daha katı kurallara uymak zorundadır. VUK m.19’a dayalı olarak, her ikisi de yıllık beyanname verir, ancak anonim şirketler daha fazla denetim gerektirir. Bu, mali planlamanızı etkiler; örneğin, büyük kazançlar için anonim şirket tercih edilebilir.

Avantajlar ve Dezavantajlar

Limited şirketler, kurulum kolaylığı ve düşük maliyet avantajı sunar, ancak sermaye sınırlamaları dezavantajdır. Anonim şirketler, yatırım çekme ve büyüme potansiyeliyle avantajlıdır, ancak yönetim karmaşıklığı dezavantaj yaratır. Bu limited şirket ile anonim şirket arasındaki farklar, işletme stratejilerinize göre değerlendirilmelidir.

Tablo: Limited Şirket ile Anonim Şirket Farkları

Özellik Limited Şirket Anonim Şirket
Asgari Sermaye 50.000 TL (TTK m.539) 250.000 TL (TTK m.339)
Kurucu Sayısı En az 1 (TTK m.520) En az 5 (TTK m.332)
Yönetim Yapısı Müdür veya yönetim kurulu Zorunlu yönetim kurulu (TTK m.359)
Sorumluluk Sermaye ile sınırlı (TTK m.538) Sermaye ile sınırlı, ancak yönetim sorumluluğu (TTK m.336)
Pay Devri Onay gerekebilir (TTK m.595) Serbest (TTK m.479)
Vergi Yükü Düşük gelir avantajı Halka arz teşvikleri (VUK m.19)
Uygunluk Küçük işletmeler Büyük yatırımlar

Adım Adım Şirket Kurma Prosedürü

1. Şirket türünü belirleyin: Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farkları değerlendirerek, işletmenize uygun yapıyı seçin (örneğin, TTK m.520 için limited).
  2. Esas sözleşme hazırlayın: Noter onaylı olarak hazırlayın ve Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne başvurun (süre: 15 gün).
  3. Sermaye yatırma: Bankaya yatırın ve dekontu alın (asgari tutar: limited için 50.000 TL).
  4. Ticaret Sicili’ne tescil ettirin: Gerekli belgelerle başvurun (süre: 7 iş günü, harç yaklaşık 1.000 TL).
  5. Vergi dairesine bildirin: VUK m.19’a göre vergi numarası alın (süre: 10 gün).
  6. Başlangıç işlemlerini tamamlayın: SGK ve Bağ-Kur kaydını yapın (süre: 30 gün).

Sık Yapılan Hatalar

• Yanlış şirket türü seçimi: Limited şirket ile anonim şirket arasındaki farkları göz ardı ederek, büyüme potansiyeli düşük bir yapı seçmek.
  • Sermaye yetersizliği: Asgari sermayeyi karşılamadan başvurmak, TTK m.539’a aykırı sonuçlar doğurur.
  • Onay süreçlerini atlamak: Pay devrinde ortak onayı almamak, yasal uyuşmazlıklara yol açar.
  • Vergi bildirimlerini geciktirmek: Yıllık beyannameyi zamanında vermemek, VUK m.19 uyarınca cezalar getirir.

SSS – Kısa Cevaplar

• Limited şirket kurmak için ne kadar sermaye gerekir? TTK m.539’a göre asgari 50.000 TL sermaye şarttır; bu tutar, işletmenin ölçeğine göre artırılabilir ve bankaya yatırılmalıdır.
  • Anonim şirket hisseleri nasıl devredilir? TTK m.479’a göre hisse senetleri serbestçe devredilebilir, ancak Borsa İstanbul gibi platformlar üzerinden işlem yapılması önerilir.
  • Hangi şirket türü daha az riskli? Limited şirketler, ortak sorumluluğun sermaye ile sınırlı olması (TTK m.538) nedeniyle daha az riskli olsa da, büyüme için anonim şirketler tercih edilebilir.
  • Şirket kurma maliyetleri ne kadar? Yaklaşık 1.000–5.000 TL arasında değişir; limited şirketler daha düşük maliyetlidir, ancak noter ve sicil harçları eklenir.
  • Şirket türünü değiştirebilir miyim? Evet, TTK m.155’e göre dönüşüm mümkündür, ancak Ticaret Sicili’ne başvurarak resmi prosedürü izlemelisiniz.

Kaynaklar

1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) - mevzuat.gov.tr – Konsolide metin için temel kaynak.
  2. Yargıtay Kararları - yargitay.gov.tr – Şirket hukuku içtihatları, örneğin 11. HD kararları.
  3. Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yayınları - tbb.org.tr – Ticaret hukuku makaleleri için akademik destek.

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Özet Cevap

Limited şirket (Ltd. Şti.) ve anonim şirket (A.Ş.) Türkiye’de ticaret hukuku çerçevesinde iki farklı şirket türüdür. Bu iki şirket türü arasındaki temel farklar, kuruluş aşamasında gereken sermaye miktarı, ortakların sorumlulukları, yönetim yapısı ve hisse devri gibi unsurlarla belirlenir. Limited şirketlerde ortakların sorumluluğu taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlıdır. Anonim şirketlerde ise ortaklar, şirkete koydukları pay oranında sorumludur. Ayrıca, anonim şirketlerde hisse senedi çıkarılabilirken, limited şirketlerde bu durum söz konusu değildir.

İçindekiler

1. Limited Şirket Nedir?
  2. Anonim Şirket Nedir?
  3. Kuruluş Aşamasındaki Farklar
  4. Sermaye ve Ortak Sorumluluğu
  5. Yönetim Yapısı
  6. Hisse Devri ve Payların İktisabı
  7. Vergilendirme Farkları
  8. Sonuç
  9. Sık Yapılan Hatalar
  10. Kaynaklar
  11. Yasal Uyarı

Limited Şirket Nedir?

Limited şirket, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) çerçevesinde düzenlenen ve en az bir, en fazla 50 ortakla kurulabilen bir şirket türüdür. Bu şirket türünde ortakların sorumluluğu, şirkete koydukları sermaye ile sınırlıdır. Limited şirketler, genellikle daha az sermaye gereksinimi ve daha basit yönetim yapıları nedeniyle küçük ve orta ölçekli işletmeler için tercih edilmektedir.

Özellikle Limited Şirket ile ilgili temel özellikler şunlardır:

• Kuruluş için gerekli asgari sermaye: 10.000 TL’dir (TTK m. 573).
  • Ortak sayısı: 1 ile 50 arasında olabilir.
  • Sorumluluk: Ortakların sorumluluğu, koydukları sermaye ile sınırlıdır.

Anonim Şirket Nedir?

Anonim şirket, yine 6102 sayılı TTK kapsamında düzenlenen, en az beş ortakla kurulabilen ve hisse senedi çıkarabilen bir şirket türüdür. Anonim şirketlerin ortakları, şirkete koydukları pay oranında sorumludur. Anonim şirketler, genellikle büyük ölçekli işletmeler için tercih edilir ve kamuya açık olabilme imkânı sunar.

Anonim Şirket ile ilgili temel özellikler şunlardır:

• Kuruluş için gerekli asgari sermaye: 50.000 TL’dir (TTK m. 152).
  • Ortak sayısı: En az 5 olmalıdır.
  • Sorumluluk: Ortakların sorumluluğu, şirkete koydukları pay oranında sınırlıdır.
  • Hisse Senedi Çıkarma: Hisse senedi çıkarma imkânı vardır.

Kuruluş Aşamasındaki Farklar

Limited şirket ve anonim şirket kuruluş aşamasında bazı önemli farklılıklar gösterir. Aşağıda bu farkları inceleyelim:

Özellik Limited Şirket Anonim Şirket
Gerekli Ortak Sayısı 1-50 En az 5
Asgari Sermaye 10.000 TL 50.000 TL
Kuruluş İşlemleri Daha basit ve hızlı Daha karmaşık ve zaman alıcı
Hisse Senedi Çıkarma Yok Var

Limited şirketler, daha az sermaye gereksinimi ve daha az ortak sayısıyla kurulabilme imkânı sunar. Anonim şirketlerin kuruluş işlemleri ise daha kapsamlıdır; kuruluş için bir noterde tasdikli sözleşme gereklidir ve Ticaret Sicili’ne tescil edilmesi zorunludur.

Sermaye ve Ortak Sorumluluğu

Sermaye ve ortak sorumluluğu açısından iki şirket türü arasında önemli farklar bulunmaktadır:

1. Sermaye:

• Limited şirketlerde, asgari sermaye 10.000 TL’dir ve ortaklar bu tutarı taahhüt ederek şirkete katılırlar.
    • Anonim şirketlerde ise asgari sermaye 50.000 TL’dir ve bu sermaye, hisse senetleri aracılığıyla toplanabilir.
  2. Ortak Sorumluluğu:

• Limited şirketlerde ortakların sorumluluğu, koydukları sermaye ile sınırlıdır. Yani, şirket borçlarından dolayı kişisel mal varlıkları ile sorumlu tutulamazlar.
    • Anonim şirketlerde de ortaklar, şirkete koydukları pay oranında sorumludur. Ancak, anonim şirketler daha büyük ölçekli olduğundan, risk ve sorumlulukları daha geniş bir çerçevede değerlendirilebilir.

Yönetim Yapısı

Şirketlerin yönetim yapıları da birbirinden farklıdır:

• Limited Şirket: Yönetim genellikle ortaklar tarafından gerçekleştirilir. İsterlerse bir müdür atayabilirler. Müdür, şirketin günlük işlerini yürütmekle yetkilidir. Yönetim kurulu zorunlu değildir.

• Anonim Şirket: Yönetim yapısı daha karmaşıktır ve genellikle bir yönetim kurulu tarafından yönetilir. Yönetim kurulu, şirketin stratejik kararlarını alır ve şirketi temsil eder. Anonim şirketlerde, genel kurul toplantıları düzenlenir ve önemli kararlar burada alınır.

Hisse Devri ve Payların İktisabı

Hisse devri ile ilgili durumlar da iki şirket türü arasında farklılık gösterir:

• Limited Şirket: Ortakların pay devri, diğer ortakların rızasına bağlıdır. Yani, bir ortak payını devretmek istediğinde diğer ortakların onayını almak zorundadır. Bu durum, şirketin kontrolünü korumak adına önemli bir unsurdur.

• Anonim Şirket: Hisse senetleri, borsa veya diğer piyasalarda serbestçe alınıp satılabilir. Bu, anonim şirketlerin daha likit bir yapıya sahip olmasını sağlar. Ancak, bazı durumlarda (örneğin, hisse senedinin devri kısıtlanmışsa) belirli sınırlamalar olabilir.

Vergilendirme Farkları

Limited ve anonim şirketlerin vergilendirme şekilleri de farklılık gösterir. Her iki şirket türü de Kurumlar Vergisi’ne tabidir, ancak bazı farklılıklar ve avantajlar söz konusudur:

• Limited Şirket: Kurumlar Vergisi oranı %20’dir. Ayrıca, ortaklara dağıtılan kar payları üzerinden de Gelir Vergisi ödenmesi gerekir.

• Anonim Şirket: Aynı şekilde, %20 oranında Kurumlar Vergisi öder. Ancak, kar payı dağıtımında ortakların, Gelir Vergisi yerine stopaj vergisi öderler. Stopaj oranı %15’tir.

Sonuç

Limited şirket ve anonim şirket, kuruluş aşamasından itibaren farklılıklar gösterir. Limited şirketler, daha az sermaye ve ortak sayısı ile kurulabilirken, anonim şirketler daha büyük ölçekli işletmelere hitap eder ve hisse senedi çıkarma imkânı sunar. Ortakların sorumlulukları her iki türde de sınırlıdır, ancak yönetim yapıları ve hisse devri açısından farklılıklar bulunmaktadır.

Bu nedenle, hangi şirket türünün tercih edileceği, işletmenin büyüklüğüne, sermaye gereksinimlerine ve yönetim tercihine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Sık Yapılan Hatalar

1. Şirket türüne karar vermeden önce yeterli araştırma yapılmaması.
  2. Sermaye miktarının yanlış hesaplanması veya eksik taahhüt edilmesi.
  3. Ortak sayısının gereğinden az veya fazla belirlenmesi.
  4. Yönetim yapısının yanlış tasarlanması, şirketin verimliliğini düşürebilir.

SSS – Kısa Cevaplar

1. Limited şirketin avantajları nelerdir?

• Daha az sermaye gereksinimi vardır, yönetim yapısı daha basittir ve ortakların sorumluluğu sınırlıdır.
  2. Anonim şirket kurmanın dezavantajları nelerdir?

• Kuruluş süreci daha karmaşıktır ve daha yüksek sermaye gereksinimi vardır.
  3. Hisse devri nasıl gerçekleşir?

• Limited şirketlerde diğer ortakların onayı gereklidir; anonim şirketlerde ise genellikle serbesttir.
  4. Hangi şirket türü daha az risk taşır?

• Her iki türde de ortakların sorumluluğu sınırlıdır, ancak limited şirketler daha az risk taşır çünkü daha az sermaye ile kurulur.
  5. Hangi şirket türü daha fazla yönetim esnekliği sunar?

• Limited şirketler, daha basit bir yönetim yapısına sahip olduğundan daha fazla esneklik sunar.

Kaynaklar

1. Türk Ticaret Kanunu
  2. Ticaret Sicili Yönetmeliği
  3. Yargıtay Kararları

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Sevgili @sekerjd için özel olarak cevaplandırılmıştır.

Merhaba değerli okuyucularım,

Türk Ticaret Kanunu (TTK) kapsamında şirket kurmak isteyen girişimcilerin en sık karşılaştığı ikilem, anonim şirket (A.Ş.) mi yoksa limited şirket (Ltd. Şti.) mi kuracaklarıdır. Her iki şirket türü de sermaye şirketleri kategorisinde yer alsa da, yapısal, hukuki ve operasyonel açıdan önemli farklara sahiptirler. Bu yazımızda, bir hukuk profesörü ve avukat bakış açısıyla, limited şirket ile anonim şirket arasındaki farkları derinlemesine inceleyecek, mevzuat dayanaklarıyla açıklayacak ve karar verme sürecinizde size yol gösterecek pratik bilgiler sunacağım. Unutmayın, doğru şirket türünü seçmek, işinizin geleceği ve karşılaşacağınız hukuki yükümlülükler açısından kritik öneme sahiptir.

Özet Cevap

Limited şirket ile anonim şirket arasındaki temel farklar, asgari sermaye miktarı, ortak sayısı sınırlaması, pay devrinin kolaylığı, yönetim yapısı, halka arz imkânı ve kamu borçlarından sorumluluk gibi başlıklarda yoğunlaşmaktadır. Anonim şirketler genellikle daha büyük ölçekli ve halka açılma potansiyeli olan işletmeler için tercih edilirken, limited şirketler daha basit yönetim yapısı ve daha az sermaye gereksinimi nedeniyle KOBİ’ler ve aile şirketleri için uygun olabilmektedir. Ancak, 2024 itibarıyla asgari sermaye miktarlarında önemli artışlar yaşanmıştır.

İçindekiler

1. Tanım ve Yasal Dayanak
  2. Asgari Sermaye Miktarı
  3. Ortak Sayısı ve Yapısı
  4. Ortakların ve Yöneticilerin Sorumluluğu
  5. Şirket Organları ve Yönetim Yapısı
  6. Pay Devri ve Ortaklıktan Ayrılma
  7. Halka Arz ve Tahvil İhracı İmkanı
  8. Vergilendirme Farklılıkları
  9. [Kuruluş ve İşleyiş Maliyet

Sevgili @sekerjd için özel olarak cevaplandırılmıştır.