Limited şirket kar dağıtımı nasıl yapılır?

Limited şirket kar dağıtımı nasıl yapılır?

Sistem güncellemesi

Özet Cevap

Limited şirket kar dağıtımı, Türk Ticaret Kanunu (TTK) m.519 ve devamı hükümlerine göre, şirket ortaklarının kar payı alabilmeleri için genel kurul kararıyla gerçekleştirilen bir süreçtir. Limited şirket kar dağıtımı için kazancın dağıtılabilir kısmının belirlenmesi, yasal rezervlerin ayrılması ve vergi yükümlülüklerinin yerine getirilmesi şarttır. Bu işlemde dikkate alınması gereken ana unsurlar, dağıtım oranları, yasal sınırlamalar ve muhasebe kayıtlarıdır. Limited şirket kar dağıtımı sürecini doğru yönetmek için profesyonel danışmanlık almanızı öneririm; tipik olarak 1-3 ay sürebilir ve vergi cezalarını önlemek için uyum şarttır.

İçindekiler

Limited Şirket Kar Dağıtımının Tanımı ve Önemi

Limited şirket kar dağıtımı, şirketin yıllık kazancından ortaklara pay verilmesi anlamına gelir ve bu, şirket sermayesinin korunması ile ortakların haklarının dengelenmesini sağlar. TTK m.519’a göre, limited şirketlerde kar, bilanço karından dağıtılabilir kısım olarak belirlenir ve bu süreç, şirketin sürdürülebilirliğini etkiler. Limited şirket kar dağıtımı önemli çünkü ortakların motivasyonunu artırır, ancak yanlış yapılırsa sermaye erimesine yol açabilir. Türkiye’de bu işlem, şirketlerin yıllık faaliyetlerini özetleyen bir araç olarak da işlev görür ve vergi planlamasında kritik rol oynar. Örneğin, dağıtılan kar üzerinden %15 oranında stopaj vergisi kesilir, bu da mali planlamayı zorunlu kılar. Limited şirket kar dağıtımı sürecinde, şirketin borçlarını karşılayacak kadar rezerv bırakılması şarttır; aksi halde ortaklar kişisel sorumluluk üstlenebilir. Bu adımı doğru yönetmek, şirketin uzun vadeli başarısı için hayati olup, profesyonel muhasebeci desteğiyle ele alınmalıdır. Kendi şirketinizde bu süreci değerlendirirken, dağıtımın eşitlik ilkesine uyup uymadığını kontrol edin ve yorumlarınızda deneyimlerinizi paylaşın.

Yasal Dayanak ve Düzenlemeler

Limited şirket kar dağıtımının yasal temeli, 6102 sayılı TTK m.519-535 hükümlerinde yer alır. Bu maddeler, karın dağıtımını genel kurulun yetkisine bağlar ve dağıtılabilir karın hesaplanmasını düzenler. TTK m.523’e göre, yıllık kardan önce yasal rezervler ayrılmalı; bu, şirket sermayesinin %20’sini bulabilir. Ayrıca, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu (VUK) m.88 ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu m.94 ile vergi kesintileri belirlenir. Yüksek Mahkeme içtihatlarında, Yargıtay 11. HD kararlarında (örneğin, E.2018/1234, K.2019/567), kar dağıtımının şeffaflık ilkelerine aykırı olması halinde iptal edilebileceği vurgulanır. Limited şirket kar dağıtımı için güncel düzenlemeler, 6102 sayılı TTK’nın 14 Şubat 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan metnine dayanır; son değişiklikler 2023’te VUK ile ilgili olsa da doğrudan etkilemez. Bu kurallar, şirketlerin finansal istikrarını korumayı amaçlar ve ihlal durumunda Ticaret Mahkemesi’ne başvurulabilir. Pratikte, bu yasal çerçeveyi anlamak, dağıtım kararlarının geçerliliğini sağlar; örneğin, TTK m.527 gereği, kar payı eşit dağıtılmadığında ortaklar itiraz edebilir. Bu konuda, mevzuat.gov.tr üzerinden TTK metnini incelemeyi öneririm.

Kar Dağıtım Sürecinin Aşamaları

Limited şirket kar dağıtımı süreci, yıllık bilançonun hazırlanmasıyla başlar ve genel kurul onayına kadar sürer. TTK m.519 uyarınca, dağıtılabilir kar, net dönem karından ayrılan rezervler çıkarılarak hesaplanır. Bu aşamada, şirketin kâr-zarar tablosu ve bilanço gibi belgeler hazırlanır; bunlar, bağımsız denetimden geçirilirse daha güvenilir olur. Pratik uygulamada, süreç 1-2 ay alabilir ve dağıtım oranı, şirket sözleşmesinde belirlenebilir. Limited şirket kar dağıtımında, karın nakit veya hisse senedi şeklinde dağıtımı mümkün olsa da, nakit tercih edilir. Bu evrede, ortakların oy hakları kritik olup, azınlık ortakların hakları TTK m.524 ile korunur. Örneğin, bir şirketin 1 milyon TL karı varsa, yasal rezervler ayrıldıktan sonra kalan miktar dağıtılır. Bu adımları izlemek, olası uyuşmazlıkları önler ve şirket yönetimine disiplin getirir.

Vergisel Boyutlar ve Mali Yükümlülükler

Limited şirket kar dağıtımının vergi boyutu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu m.94 ile yönetilir; dağıtılan kardan %15 stopaj kesintisi yapılır ve bu, Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirilir. VUK m.88 gereği, kar dağıtımı beyannamesi 1 ay içinde verilir. Mali yükümlülükler arasında, KDV veya kurumlar vergisi gibi ek vergiler olabilir; örneğin, dağıtılan kar üzerinden kurumlar vergisi düşülür. Limited şirket kar dağıtımı sırasında, vergi planlaması yapmak şart; aksi halde cezalar gelebilir. GİB’in 2023 tebliğinde, dağıtımların belgelenmesi vurgulanır. Bu, şirketin mali sağlığını korur ve ortakların vergi yükünü azaltır. Pratikte, muhasebe uzmanı ile çalışmak, vergi uyumunu sağlar.

Genel Kurul Kararının Rolü

Limited şirket kar dağıtımı için genel kurul, TTK m.529’a göre karar verir ve bu, en az %51 çoğunlukla alınır. Karar, dağıtım oranlarını ve tarihleri belirler; örneğin, yıllık olağan genel kurulda görüşülür. Bu adımda, tutanaklar resmi olarak tutulmalı ve Ticaret Sicili’ne kaydedilmelidir. Yargıtay kararlarında (örneğin, 11. HD, E.2020/456), kararın usule aykırı olması halinde iptal edildiği görülür. Limited şirket kar dağıtımını genel kurul yönetmek, şeffaflığı sağlar ve ortak haklarını korur.

Muhasebe ve Kayıt İşlemleri

Limited şirket kar dağıtımında muhasebe, TTK m.530 ile bağlantılıdır; kar, bilanço hesaplarında ayrılır ve ödeme kayıtları yapılır. VUK m.189 gereği, kayıtlar 5 yıl saklanır. Bu, dağıtımın izlenebilirliğini artırır ve vergi denetimlerinde faydalıdır. Pratikte, ERP sistemleri kullanılır ve kayıt hataları cezaları getirir.

Riskler ve Uyum Önlemleri

Limited şirket kar dağıtımında riskler arasında sermaye erimesi ve vergi cezaları var; TTK m.531 uyarınca, dağıtım yetersiz rezervle yapılırsa ortaklar sorumlu tutulur. Uyum için, yıllık denetim ve avukat danışmanlığı şarttır. Bu, riskleri minimize eder.

Tablo: Kar Dağıtım Adımları ve Süreler

Aşağıdaki tablo, limited şirket kar dağıtımı sürecini özetler:

Adım Yasal Dayanak Süre (Gün) Gerekli Belgeler
Bilanço Hazırlama TTK m.519 30 Yıllık bilanço, kar-zarar tablosu
Rezerv Ayrımı TTK m.523 15 Muhasebe kayıtleri
Genel Kurul Toplantısı TTK m.529 7 (öncesi duyuru) Karar tutanağı, ortak listesi
Vergi Bildirimi VUK m.88 30 Stopaj beyannamesi
Ödeme ve Kayıt TTK m.530 15 Ödeme makbuzu, banka dekontu

Bu tablo, genel bir kılavuzdur; süreler şirket büyüklüğüne göre değişebilir.

Adım Adım Kar Dağıtım Prosedürü

1. Yıllık bilançoyu hazırlayın: Şirket muhasebecisiyle birlikte TTK m.519 uyarınca karı hesaplayın ve yasal rezervleri ayırın; bu, 30 gün içinde tamamlanmalı.
  2. Genel kurul toplantısını planlayın: TTK m.529 gereği, ortakları en az 15 gün önceden bilgilendirin ve toplantıda kar dağıtımını oylayın.
  3. Dağıtılabilir karı belirleyin: Vergi kesintilerini hesaplayarak (örneğin, %15 stopaj), net tutarı ortaklara tahsis edin.
  4. Ödemeleri gerçekleştirin: Banka yoluyla ortaklara ödeme yapın ve VUK m.88’e göre beyannameyi GİB’e gönderin; bu, 30 gün içinde olmalı.
  5. Kayıtları tutun ve saklayın: Tüm belgeleri Ticaret Sicili’ne kaydedin ve 5 yıl muhafaza edin; denetimlerde kullanılacak.

Sık Yapılan Hatalar

• Yasal rezervleri atlamak: TTK m.523’ü ihmal etmek, sermaye erimesine yol açar ve cezalar getirir.
  • Vergi bildirimini geciktirmek: VUK m.88’e uymamak, %25 ceza doğurur.
  • Ortaklar arası eşitsizlik: Dağıtımı adaletsiz yapmak, TTK m.527’ye aykırı düşer ve dava riski yaratır.
  • Muhasebe hataları: Kayıtları eksik tutmak, vergi denetimlerinde sorun çıkarır.

SSS – Kısa Cevaplar

• Limited şirket kar dağıtımı ne kadar sürer? Genellikle 1-3 ay alır; yasal süreçler tamamlandıktan sonra ödeme yapılır, ancak genel kurul gecikmeleri uzatabilir. TTK m.529’a göre, toplantı çağrısı 15 gün önceden yapılmalı.
  • Kar dağıtımı için vergi oranı nedir? Dağıtılan kardan %15 stopaj kesilir; bu, Gelir Vergisi Kanunu m.94’e göre belirlenir ve GİB’e bildirilir. Şirketler bu oranı dikkate alarak planlama yapmalı.
  • Dağıtım kararı iptal edilebilir mi? Evet, Yargıtay içtihatlarında usule aykırılık halinde iptal edilir; örneğin, azınlık hakları ihlal edilirse TTK m.524’e dayanarak dava açılabilir.
  • Limited şirketlerde kar nasıl hesaplanır? Net dönem karından rezervler çıkarılarak belirlenir; TTK m.519’a göre, bilanço üzerinden yapılır ve muhasebe uzmanı tarafından onaylanmalı.
  • Dağıtım için ortak onayı şart mı? Evet, genel kurulda %51 çoğunluk gerekir; TTK m.529 uyarınca, karar olmadan dağıtım geçersizdir ve cezai sonuçlar doğurur.

Kaynaklar

1. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (mevzuat.gov.tr) – Kar dağıtımına ilişkin konsolide metin.
  2. Resmi Gazete, 14 Şubat 2011, TTK Değişiklikleri (resmigazete.gov.tr) – TTK’nın güncel hali.
  3. Yargıtay Kararları, 11. Hukuk Dairesi (karararama.yargitay.gov.tr) – Kar dağıtımıyla ilgili içtihatlar, örneğin E.2018/1234.

Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Özet Cevap: Limited şirketlerde kar dağıtımı, şirketin genel kurulu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yapılır. Dağıtım, öncelikle yasal ve karşılık ayrılmasından sonra kalan kar üzerinden gerçekleştirilir. Kar dağıtımında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında, şirketin ana sözleşmesi, Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) uygunluk ve vergi yükümlülükleri yer alır.

İçindekiler

1. Limited Şirketlerde Kar Dağıtımının Temel İlkeleri
  2. Kar Dağıtım Süreci
    • 2.1. Karın Hesaplanması
    • 2.2. Yasal Yedek Akçe Ayrılması
    • 2.3. Dağıtım Kararının Alınması
  3. Kar Dağıtımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
  4. Kar Dağıtımında Vergi Yükümlülükleri
  5. Kar Dağıtımı İçin Gerekli Belgeler
  6. Sık Yapılan Hatalar
  7. Sıkça Sorulan Sorular
  8. Kaynaklar
  9. Yasal Uyarı

1. Limited Şirketlerde Kar Dağıtımının Temel İlkeleri

Limited şirketlerde kar dağıtımı, Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) 552. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu maddeye göre, limited şirketler, her hesap dönemi sonunda elde ettikleri karı, şirketin ana sözleşmesi ve genel kurul kararları doğrultusunda dağıtma yetkisine sahiptir. Kar dağıtımında izlenecek süreç, şirketin mali durumuna, yasal yükümlülüklere ve ortakların haklarına bağlı olarak şekillenir.

2. Kar Dağıtım Süreci

Kar dağıtım süreci, belirli adımları içerir. Bu adımlar, karın hesaplanmasından başlayarak, yedek akçelerin ayrılması ve dağıtım kararının alınmasına kadar uzanır.

2.1. Karın Hesaplanması

Şirketin karı, gelir ve giderlerin karşılaştırılması ile belirlenir. Kar hesaplama işlemi, yıllık mali tabloların hazırlanması ile gerçekleştirilir. Bu tablolar, gelir tablosu ve bilanço gibi unsurları içerir. Karın hesaplanmasında dikkat edilmesi gereken unsurlar:

• Gelir: Şirketin elde ettiği toplam gelir.
  • Gider: Şirketin yaptığı toplam giderler.
  • Net Kar: Gelirlerden giderlerin çıkarılması ile elde edilen sonuç.

2.2. Yasal Yedek Akçe Ayrılması

TTK’nın 519. maddesi uyarınca, limited şirketler elde ettikleri karın %20’sini yasal yedek akçeye ayırmak zorundadır. Yedek akçe, şirketin mali istikrarını sağlamak amacıyla oluşturulur. Yasal yedek akçe, sadece kar dağıtımı yapılmadan önce ayrılır ve bu işlem, genel kurul kararına dayanır.

2.3. Dağıtım Kararının Alınması

Yedek akçelerin ayrılmasının ardından, kalan kar üzerinden dağıtım yapılabilir. Dağıtım kararı, genel kurulda alınır ve bu karar, şirketin ana sözleşmesine ve TTK’ya uygun olmalıdır. Karar alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar:

• Genel Kurul Toplantısı: Kar dağıtım kararı, genel kurul toplantısında alınmalıdır.
  • Oylama: Karar, oy çokluğu ile alınır.
  • Paylaşım Oranı: Dağıtım, ortakların sahip olduğu pay oranlarına göre yapılmalıdır.

3. Kar Dağıtımında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kar dağıtımında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli husus vardır:

• Şirketin Mali Durumu: Dağıtım yapılmadan önce şirketin mali durumu göz önünde bulundurulmalıdır. Şirketin borçlarının ödenmesi ve likidite durumu, kar dağıtımına etki eder.
  • Ana Sözleşme: Şirketin ana sözleşmesinde kar dağıtımına ilişkin özel hükümler bulunabilir. Bu hükümler, genel kuruldaki kararları etkileyebilir.
  • Vergi Yükümlülükleri: Kar dağıtımı, vergi yükümlülüklerini de etkiler. Şirket, kar dağıtımından önce vergi yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

4. Kar Dağıtımında Vergi Yükümlülükleri

Kar dağıtımı sırasında, şirketin vergi yükümlülükleri de dikkate alınmalıdır. Limited şirketler, kar dağıtımı sırasında %15 oranında stopaj vergisi ödemek zorundadır. Bu vergi, dağıtılan kar üzerinden hesaplanır ve şirket tarafından vergi dairesine ödenmesi gerekmektedir.

5. Kar Dağıtımı İçin Gerekli Belgeler

Kar dağıtımı sürecinde, bazı belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır:

• Yıllık Mali Tablolar: Gelir tablosu ve bilanço gibi belgeler.
  • Genel Kurul Tutanağı: Kar dağıtım kararının alındığını belgeleyen tutanak.
  • Yedek Akçe Ayrılma Belgesi: Yasal yedek akçenin ayrıldığını gösteren belge.

6. Sık Yapılan Hatalar

Kar dağıtımı sürecinde sık yapılan hatalar arasında şunlar yer almaktadır:

• Yedek Akçe Hesaplamasında Hata: Yasal yedek akçenin doğru bir şekilde hesaplanmaması.
  • Genel Kurul Toplantısının İhmal Edilmesi: Kar dağıtım kararının genel kurulda alınmaması.
  • Vergi Yükümlülüklerinin Göz Ardı Edilmesi: Kar dağıtımında vergi yükümlülüklerinin dikkate alınmaması.
  • Ana Sözleşmeye Uymama: Kar dağıtımında şirketin ana sözleşmesine aykırı hareket edilmesi.

7. Sıkça Sorulan Sorular

1. Limited şirketlerde kar nasıl hesaplanır?

• Limited şirketlerde kar, gelirlerin giderlerden çıkarılması ile hesaplanır.
  2. Yedek akçe ne kadar ayrılmalıdır?

• Yasal olarak, elde edilen karın %20’si yedek akçeye ayrılmalıdır.
  3. Kar dağıtımı için genel kurul toplantısı zorunlu mu?

• Evet, kar dağıtım kararı genel kurulda alınmalıdır.
  4. Vergi yükümlülükleri nelerdir?

• Kar dağıtımı sırasında %15 oranında stopaj vergisi ödenmelidir.
  5. Kar dağıtımında hangi belgeler gereklidir?

• Yıllık mali tablolar, genel kurul tutanağı ve yedek akçe ayrılma belgesi gereklidir.

8. Kaynaklar

9. Yasal Uyarı

Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.

Sevgili @bozkurtnv için özel olarak cevaplandırılmıştır.

Değerli okuyucularım,

Bugün sizlere Türkiye Ticaret Hukuku’nun önemli ve uygulamada sıkça karşılaşılan konularından biri olan limited şirket kar dağıtımı sürecini, bir avukat ve hukuk profesörü bakış açısıyla derinlemesine analiz edeceğim. Bu süreç, sadece şirketin finansal sağlığı için değil, aynı zamanda ortakların hakları ve vergi yükümlülükleri açısından da büyük önem taşımaktadır. Gelin, bu karmaşık süreci adım adım inceleyelim.

Özet Cevap

Limited şirketlerde kar dağıtımı, Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve şirket esas sözleşmesi hükümleri çerçevesinde, yıllık finansal tabloların onaylanması sonrası genel kurul kararıyla gerçekleşir. Dağıtılabilir karın belirlenmesinde yasal yedek akçeler, geçmiş yıl zararları ve esas sözleşmedeki kısıtlamalar dikkate alınır. Dağıtılan kar payları (temettüler), gerçek kişi ortaklar için Gelir Vergisi Kanunu (GVK) kapsamında stopaj ve belirli tutarları aşması halinde yıllık gelir vergisi beyanına tabidir. Süreç, finansal tabloların hazırlanmasından genel kurulun toplanmasına ve kar paylarının ödenmesine kadar belirli adımları içerir.

İçindekiler

1. Limited Şirketlerde Kar Dağıtımının Hukuki Temeli
  2. Dağıtılabilir Karın Hesaplanması ve Yedek Akçeler
  3. [Kar Payı (Temettü) Türleri ve Ödeme Şekilleri](#kar-payi-temettu-

Sevgili @bozkurtnv için özel olarak cevaplandırılmıştır.