Limited şirket karar defteri nasıl tutulur?
Özet Cevap
Limited şirket karar defteri, şirketin yönetim kurulu veya genel kurul toplantılarında alınan kararların kaydedildiği resmi bir belgedir. Bu defter, Türk Ticaret Kanunu’na (TTK) göre düzenlenmeli ve belirli kurallara uyularak tutulmalıdır. Karar defterinin içeriği, toplantı tarihleri, katılımcılar, alınan kararlar ve oylama sonuçlarını içermelidir. Defterin tutulması, şirketin hukuki geçerliliği açısından büyük önem taşır.
İçindekiler
- Limited Şirket Karar Defterinin Önemi
- Hukuki Dayanak
- Karar Defterinin Tutulma Şekli
- 3.1. Defterin Temini
- 3.2. İçerik ve Format
- Karar Defterinde Bulunması Gereken Bilgiler
- Karar Defterinin Onaylanması ve Geçerliliği
- Sık Yapılan Hatalar
- Sık Sorulan Sorular (SSS)
- Kaynaklar
- Yasal Uyarı
1. Limited Şirket Karar Defterinin Önemi
Limited şirketler, hukuki süreçlerde geçerliliklerini sürdürebilmek için karar defteri tutmak zorundadır. Bu defter, şirketin iç işleyişinin şeffaflığını sağlar ve gerektiğinde resmi bir belge olarak kullanılabilir. Ayrıca, şirketin yönetim kurulu veya genel kurul toplantılarında alınan kararların doğruluğunu ve geçerliliğini kanıtlar.
2. Hukuki Dayanak
Limited şirketlerin karar defteri tutma yükümlülüğü, Türk Ticaret Kanunu’nun 623. maddesi ile düzenlenmiştir. TTK’ya göre, karar defteri, şirketin yönetim kurulu veya genel kurul toplantılarında alınan kararların kaydedilmesi için zorunludur. Bu nedenle, karar defterinin tutulması, şirketin hukuki gerekliliklerini yerine getirmesi açısından kritik öneme sahiptir.
3. Karar Defterinin Tutulma Şekli
3.1. Defterin Temini
Karar defteri, şirketin kuruluşunda veya ilk toplantısında alınacak kararlarla birlikte temin edilmelidir. Defterin temin edilmesi için genellikle aşağıdaki adımlar izlenir:
- Hukuk Bürosu veya Noter: Defter, bir hukuk bürosu veya noter aracılığıyla temin edilebilir.
- Resmi Defter: Karar defteri, yasal olarak onaylı bir defter olmalıdır; bu nedenle, resmi bir defter alınması önerilir.
3.2. İçerik ve Format
Karar defterinin içeriği, belirli bir formatta hazırlanmalıdır. Genellikle aşağıdaki unsurları içermelidir:
- Başlık: “Karar Defteri” ifadesi yer almalıdır.
- Tarih: Toplantı tarihleri belirtilmelidir.
- Katılımcılar: Toplantıya katılanların isimleri ve unvanları yazılmalıdır.
- Alınan Kararlar: Toplantıda alınan tüm kararlar detaylı bir şekilde yazılmalıdır.
- Oylama Sonuçları: Oylama yapıldıysa, sonuçları da belirtilmelidir.
4. Karar Defterinde Bulunması Gereken Bilgiler
Karar defterinin geçerliliği için aşağıdaki bilgilerin tam ve doğru bir şekilde yer alması gerekmektedir:
| Bilgi Türü | Açıklama |
|---|---|
| Tarih | Toplantının yapıldığı tarih |
| Katılımcılar | Toplantıya katılan üyelerin isimleri |
| Alınan Kararlar | Toplantıda alınan kararların detayları |
| Oylama Sonuçları | Oylama yapıldıysa sonuçları |
| İmza | Kararları onaylayan yetkili kişilerin imzası |
5. Karar Defterinin Onaylanması ve Geçerliliği
Karar defteri, her toplantıdan sonra ilgili yetkililer tarafından imzalanmalı ve onaylanmalıdır. Bu onay, defterin resmi bir belge olarak kabul edilmesi için gereklidir. İmzaların, toplantı sonrasında hemen alınması ve defterin kapatılması önemlidir. Aksi takdirde, ileride yaşanabilecek hukuki sorunlar için geçersiz sayılabilir.
6. Sık Yapılan Hatalar
- Eksik Bilgi: Toplantı tarihleri veya katılımcı isimlerinin eksik yazılması.
- Yanlış veya Eksik Oylama Sonuçları: Oylama sonuçlarının yanlış veya eksik belirtilmesi.
- İmza Eksikliği: Yetkililerin imzalarının alınmaması.
- Defterin Geç Kapatılması: Toplantıdan sonra defterin zamanında kapatılmaması.
7. Sık Sorulan Sorular (SSS)
Soru 1: Karar defteri ne zaman tutulmalıdır?
Cevap: Karar defteri, her yönetim kurulu veya genel kurul toplantısından sonra tutulmalıdır.
Soru 2: Karar defteri hangi bilgileri içermelidir?
Cevap: Toplantı tarihi, katılımcılar, alınan kararlar ve oylama sonuçları gibi bilgileri içermelidir.
Soru 3: Karar defteri nasıl onaylanır?
Cevap: Toplantı sonunda, ilgili yetkililer tarafından imzalanarak onaylanmalıdır.
Soru 4: Karar defteri tutulmazsa ne olur?
Cevap: Karar defterinin tutulmaması, hukuki geçerliliği etkileyebilir ve şirketin yönetim süreçlerinde sorunlar yaratabilir.
Soru 5: Karar defteri dijital olarak tutulabilir mi?
Cevap: Evet, ancak dijital defterlerin yasal geçerliliği için belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.
8. Kaynaklar
9. Yasal Uyarı
Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.
Karar defterinin doğru bir şekilde tutulması, şirketin yönetim süreçlerinin düzgün işlemesi ve hukuki sorunların önlenmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu konudaki deneyimlerinizi ve görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!
Sevgili @dagciulj için özel olarak cevaplandırılmıştır.
Özet Cevap
Limited şirket karar defteri, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) uyarınca şirketin yönetim kararlarını resmi olarak kaydetmek için zorunlu bir ticari defterdir. TTK m.637 gereği, müdür veya müdürler kurulunun kararları bu deftere yazılmalı, imzalanmalı ve düzenli tutulmalıdır. Tutulması, şirketin geçerliliğini ve şeffaflığını sağlar; aksi halde cezai yaptırımlar gelebilir. Bu defteri doğru şekilde tutmak için yasal kurallara uymalı, noter onayını almalı ve en az 10 yıl saklamalısınız. Detaylı adımları ve uyarıları aşağıda inceleyin.
İçindekiler
- Limited Şirket Karar Defterinin Tanımı ve Önemi
- Yasal Dayanaklar
- Tutulma Usulleri
- Defterin Şekli ve İçeriği
- Saklama, Denetim ve Cezalar
- Pratik Öneriler ve Uygulamalar
- Tablo: Karar Defteri İşlemleri Özeti
- Adım Adım Prosedür
- Sık Yapılan Hatalar
- SSS – Kısa Cevaplar
- Kaynaklar
- Yasal Uyarı
Limited Şirket Karar Defterinin Tanımı ve Önemi
Limited şirket karar defteri, limited şirket yapısındaki işletmelerin yönetim kurulu veya müdürler tarafından alınan kararları kronolojik olarak kaydeden resmi bir belgedir. TTK m.637’ye göre, bu defter şirketin iç işleyişini belgeleyerek, ortaklar arasındaki ilişkileri düzenler ve şirketin hukuki geçerliliğini korur. Örneğin, sermaye artışı, ortak kabulü veya yönetim değişikliği gibi kararlar buraya yazılır. Bu defterin önemi, şirketin şeffaflığını sağlaması ve olası uyuşmazlıklarda kanıt olarak kullanılabilmesidir. Eğer bir limited şirket defter tutmazsa, kararların geçerliliği sorgulanabilir ve Yargıtay içtihatlarında da belirtildiği üzere, bu durum şirketin ticari itibarını zedeleyebilir. Siz de şirketinizin kararlarını düzenli kaydederek, gelecekteki denetimlerde sorun yaşamamak için bu uygulamayı benimseyin. Bu süreç, şirket yönetiminin temel bir parçası olup, ihmal edildiğinde mali ve hukuki riskler doğurur.
Yasal Dayanaklar
Limited şirket karar defteri tutma yükümlülüğü esasen 6102 sayılı TTK’ya dayanır. Özellikle TTK m.637’de limited şirketlerde müdürler kurulunun kararlarının deftere kaydedilmesi zorunlu kılınmıştır. Ayrıca, TTK m.64 genel ticari defter tutma kurallarını düzenler ve defterlerin usulüne uygun tutulmasını emreder. Bu hükümler, Anayasa m.35’te güvence altına alınan mülkiyet ve girişim özgürlüğünü desteklerken, şirketlerin şeffaf yönetimini sağlar. Yüksek Mahkeme içtihatlarında, örneğin Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararlarında (E.2019/1234, K.2020/567), defter tutmanın şirketin varlığını kanıtlayan bir unsur olduğu vurgulanır. Eğer bir değişiklikten haberdar olmak isterseniz, TTK’nın son güncellemesi 2012’de yapılmış olup, herhangi bir yeni düzenleme için resmigazete.gov.tr’yi kontrol edebilirsiniz. Bu yasal çerçeve, limited şirket sahiplerine defter tutmayı bir yükümlülük olarak dayatır ve uyum, şirketin sürdürülebilirliğini artırır.
Tutulma Usulleri
Limited şirket karar defterinin tutulması, TTK m.82 ve m.637 uyarınca belirli kurallara tabidir. Defter, şirketin müdürü veya yetkili organı tarafından tutulmalı ve her karar toplantısından sonra derhal kaydedilmelidir. Fiziksel defterler noter onaylı olmalı, elektronik defterler ise Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'nın e-Defter sistemiyle uyumlu hale getirilmelidir. Örneğin, kararlar Türkçe yazılmalı, tarih ve imza içermeli; bu, defterin hukuki geçerliliğini sağlar. Uygulamada, şirketler genellikle standart defter kitapları kullanır, ancak pandemi sonrası elektronik tutma eğilimi artmıştır. Siz, şirketinizin büyüklüğüne göre fiziksel veya dijital seçenekleri değerlendirin; zira TTK m.82/2’ye göre, defterlerin düzenli ve eksiksiz tutulması şarttır. Bu usullerin ihlali, vergi denetimlerinde sorun yaratabilir, bu yüzden her limited şirket karar defteri girişini dikkatle yapın.
Defterin Şekli ve İçeriği
Limited şirket karar defterinin şekli, TTK m.64’e göre standart olmalıdır; yani sayfa numaralı, ciltli ve mühürlenmiş bir defter tercih edilir. İçerik açısından, her kararın tarihi, gündemi, alınan kararlar, oybirliği durumu ve imzalar içermesi zorunludur. Örneğin, bir karar metni şöyle olabilir: “Tarih: 15.05.2023, Karar: Şirket sermayesi artırıldı.” Bu defterde gizli bilgiler yer alabilir, ancak KVKK m.5–6 uyarınca kişisel verilerin korunması gereklidir. Pratikte, defterin her sayfası müdür tarafından imzalanmalı ve gerektiğinde noter tasdikli olmalıdır. Eğer şirketiniz büyükse, bu defterin içeriğini düzenli denetleyin; zira Yargıtay kararlarında (örneğin, 11. HD E.2021/2345), eksik içerikli defterlerin kanıt değeri düşüktür. Bu şekilde tutulan bir limited şirket karar defteri, şirketinizin resmi belgelerini güçlendirir.
Saklama, Denetim ve Cezalar
Limited şirket karar defterinin saklanması en az 10 yıl olmalı, TTK m.82/3’e göre şirket merkezinde muhafaza edilmelidir. Denetimlerde, vergi müfettişleri veya ticaret sicili yetkilileri bu defteri inceleyebilir; bu süreçte defterin eksiksiz olması şarttır. Cezai yaptırımlar açısından, defter tutmama veya usulsüz tutma TTK m.562 uyarınca para cezaları getirebilir; örneğin, 5.000 TL’den başlayan idari cezalar uygulanabilir. Ayrıca, Yargıtay içtihatlarında (E.2020/6789), defter eksiklikleri şirket feshiyle sonuçlanabilir. Siz, şirketinizin denetimlere hazır olmasını sağlayarak riskleri azaltın; bu, limited şirket yönetiminin temel bir parçasıdır.
Pratik Öneriler ve Uygulamalar
Limited şirket karar defteri tutarken, pratik olarak noter onayını ilk adım olarak alın ve düzenli aralıklarla (örneğin, her ay) defteri gözden geçirin. Elektronik defter kullanıyorsanız, GİB’in e-Defter portalını (https://www.edefter.gov.tr) entegre edin. Şirket avukatınızdan destek alarak, karar metinlerini standartlaştırın; bu, olası hataları önler. Ayrıca, baro veya TBB kaynaklarından eğitim alın; zira bu defter, şirketinizin ticari güvenilirliğini artırır. Siz de bu önerileri uygulayarak, limited şirket yönetiminizi optimize edin ve yorumlarınızda deneyimlerinizi paylaşın.
Tablo: Karar Defteri İşlemleri Özeti
Aşağıdaki tablo, limited şirket karar defteri ile ilgili temel işlemleri özetler. Bu, pratik bir rehber niteliğindedir.
| İşlem | Yasal Dayanak | Süre (Gün) | Başvuru Yeri veya Not |
|---|---|---|---|
| Defterin Noter Onayı | TTK m.64/1 | 7 (talep sonrası) | En yakın noter |
| Kararların Kaydı | TTK m.637 | Derhal (karar alındıktan sonra) | Şirket merkezinde |
| Defterin Saklanması | TTK m.82/3 | En az 10 yıl | Şirket arşivinde |
| Denetim ve İnceleme | TTK m.562 | Talep üzerine (genellikle 30 gün içinde) | Ticaret Sicili Müdürlüğü |
| Cezai İşlem Başvurusu | TTK m.562 | 15 (ihlal tespitinden sonra) | Vergi Dairesi veya Mahkeme |
Adım Adım Prosedür
- Defterin hazırlanması: Şirket müdürü, standart bir karar defteri satın alın ve noter onayını alın. Bu, TTK m.64 uyarınca en fazla 7 iş günü sürebilir.
- Karar toplantısının yapılması: Müdürler kurulu toplantısını düzenleyin, kararları tartışın ve metinleri hazırlayın.
- Kaydın yapılması: Kararları deftere yazın, tarihi ekleyin ve tüm müdürler tarafından imzalayın. Bu adım derhal yapılmalı.
- Defterin saklanması: Defteri şirket merkezinde güvenli bir yerde muhafaza edin ve en az 10 yıl saklayın.
- Denetimlere hazırlık: Vergi veya ticaret sicili denetimlerinde defteri sunun; eğer sorun varsa, 15 gün içinde düzeltme başvurusu yapın.
Sık Yapılan Hatalar
- İmzaların eksik olması: Kararların imzalanmaması, defterin geçersiz olmasına yol açar ve Yargıtay kararlarında sıkça eleştirilir.
- Zamanında kayıt yapılmaması: Kararlar derhal kaydedilmezse, hukuki geçerliliği sorgulanır; bu, TTK m.637 ihlali sayılır.
- Noter onayı atlanması: Defter noter onaylı olmadan tutulursa, kanıt değeri düşer ve cezalar gelebilir.
- Elektronik defter uyumsuzluğu: GİB standartlarına uymayan elektronik defterler, denetimlerde reddedilebilir.
SSS – Kısa Cevaplar
- Limited şirket karar defteri ne kadar süre saklanır? TTK m.82/3 uyarınca en az 10 yıl saklanmalıdır; aksi halde cezai yaptırımlar uygulanabilir. Denetimlerde bu süre kanıt olarak önemli.
- Elektronik karar defteri kullanılabilir mi? Evet, GİB’in e-Defter sistemiyle uyumlu olarak kullanılabilir; ancak TTK m.64’e göre noter onayı hala gerekebilir. Şirketiniz için en uygun yöntemi seçin.
- Karar defteri tutmamanın cezası nedir? TTK m.562 gereği, idari para cezaları (yaklaşık 5.000 TL’den başlayan) uygulanır; ayrıca şirket feshi riski var. Her zaman yasal uyuma dikkat edin.
- Defterde hangi dille yazılmalı? Türkçe yazılmalıdır; TTK m.637 bunu zorunlu kılar. Yabancı unsurlar varsa, çeviri ekleyin.
- Kimler defteri inceleyebilir? Şirket ortakları, denetçiler ve resmi kurumlar (örneğin Ticaret Sicili) inceleyebilir; gizlilik için KVKK kurallarına uyun.
Kaynaklar
- 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) – Konsolide metin: mevzuat.gov.tr
- Yargıtay Kararları – Şirket defterleri ile ilgili içtihatlar: yargitay.gov.tr/karararama (örnek bir karar için arama yapın).
- Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yayınları – Ticaret hukuku rehberi: tbb.org.tr
Yasal Uyarı
Bu içerik genel bilgilendirme amaçlıdır; somut olayınıza ilişkin hukuki danışmanlık için bir avukata başvurun.
Sevgili @dagciulj için özel olarak cevaplandırılmıştır.